Lifestyle

Vrlo jednostavno!

Dokazani način da postanete pametniji i sretniji

Dokazani način da postanete pametniji i sretniji

Znate li koji je znanstveno potvrđeni način da budete pametniji, sretniji i smireniji? Iako vrlo jednostavan i očit, odgovor bi vas mogao itekako iznenaditi.

Svima je jako dobro poznato koliko je vježbanje važno za zdravlje, ali i opće stanje. No nekako se uvijek teško odlučujemo napraviti taj prvi korak i konačno početi vježbati. No nakon što ovo pročitate, možda izvučete iz ormara sportsku opremu koju ste prije nekoliko godina pripremili za vježbanje na koje ste planirali krenuti u ponedjeljak, prošle godine.

Vježbanje jača i tijelo i um
Znanstvenici smatraju da redovita tjelovježba i tjelesna aktivnost potiče nastajanje novih moždanih stanica. Kako navodi neurolog Scott Mali, prije deset godina nastanak novih moždanih stanica smatrao se posve nemogućim. Međutim, danas znanstvenici znaju kako neurogeneza, odnosno nastanak novih moždanih stanica u odrasloj dobi ima određeni utjecaj na mozak. No postavlja se pitanje što doista hrani i potiče na rast nove moždane stanice. Kako tvrde znanstvenici, odgovor je jednostavan - vježbanje. Tako na primjer tromjesečni režim vježbanja za 30 posto povećava protok krvi u dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje, navodi časopis Time.

Neurolog Scott Mali do tog zaključka došao je nakon studije u kojoj je sudjelovala grupa volontera koja je prakticirala tromjesečni režim vježbanja nakon kojega su napravljene skenirane slike njihova mozga. Uočen je porast od 30 posto u kapilarnom volumenu u memorijskom području hipokampusa.

Vježbanje potiče pamćenje
Prema navodima znanstvenika, vježbanje povećava sposobnost učenja. Jedan od istaknutih obilježja vježbanja koji se ne ističe dovoljno često je poboljšanje brzine učenja te se smatra da ako niste u dobroj formi, znatno manje učinkovito ćete raditi i učiti.

To je pokazala u njemačka studija iz 2007. u kojoj je zaključeno kako se nakon vježbanja vokabular s novim riječima obogaćuje i do 20 posto brže.

Vježbanje potiče kreativnost
Želite biti kreativniji i maštovitiji? Stanite na traku za trčanje i trčite pola sata. Naime, upravo je trčanje povećava kognitivnu fleksibilnost. Značajna studija iz 2007. pokazala je kako kognitivna fleksibilnost poboljšava nakon svega 35 minuta trčanja. Kognitivna fleksibilnost važna je izvršna funkcija koja odražava našu sposobnost maštovitog razmišljanja i stvaranje kreativnih misli i odgovora.

No vježbanje je značajno i za posao. Naime, istraživanja su pokazala kako uredski radnici koji su vježbali za vrijeme pauze bili učinkovitiji, pod manjim stresom te su imali više energije. To je potvrdilo u istraživanje iz 2004. u kojemu je sudjelovalo 210 sudionika u kojemu su radnici za vrijeme pauze vježbali aerobik od 45 minuta do sat vremena, a drugi dio zaposlenika za vrijeme ručka podizao je utege ili vježbao utege trideset minuta do sat vremena. Istraživanje je u konačnici pokazalo kako vježbanje za u vrijeme pauze potiče učinkovitost, snižava stres te smanjuje umor u poslijepodnevnim satima.

Znojenje povećava količinu smijeha
Vrlo jednostavno: istraživanje sa Sveučilišta Duke pokazalo je kako je vježbanje jednako učinkovito kao i antidepresivi prilikom liječenja depresije. Znanstvenici su u studiji Smile zaključili kako je vježbanje vrlo učinkovit lijek.

No vježbanje također smanjuje anksioznost. Tako su tijekom studije 2005. mjereni tjelesni i psihički učinci vježbanja tijekom devet mjeseci, a utvrđeno je kako je anksioznost u skupini koja je vježbala pala za 14 posto, za razliku od skupine koje nije vježbala kojoj se anksioznost smanjila za tri posto.

Stoga znanstvenici zaključuju kako su osobe koje vježbaju mentalno zdravije, manje su skloniji depresiji, ljutnji, stresu i nepovjerenju.

Velika nizozemska studija iz 2006. u kojoj je sudjelovalo 9.288 blizanaca i njihovih obitelji pokazala je kako osobe koje vježbaju su manje zabrinute, manje depresivni, manje neurotične, ali i da se lakše snalaze u društvu.

Koliko je zapravo potrebno vježbati?
Koliko je optimalno vježbati? Prema riječima stručnjaka, treba vježbati šest dana u tjednu, a vježbanje treba trajati od 45 minuta do sat vremena, prenosi Time. No ako ne možete toliko vježbati, nemojte odmah odustati. Naime, znanstvenici također napominju kako je i malo vježbanja dobro, a naravno, što više vježbamo, to bolje. S obzirom na to da nas vježbanje čini zdravijima, pametnijima i sretnijima, ima li boljeg motiva da počnete vježbati odmah sada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.