Lifestyle

Carica gurmanskih recepata

Drugačiji roštilj: Pizza, ražnjići od lubenice i patlidžani sa sirom

Drugačiji roštilj: Pizza, ražnjići od lubenice i patlidžani sa sirom
mojezdravlje.ba

Deserti sa žara idealna su ljetna poslastica, savjetuje Martha Stewart, a na njezinu roštilj-jelovniku naći će se i salate od pečenog povrća, začina te kozice u slanini

Ako su vam dosadili odresci i mljeveno meso s roštilja, iznenadite goste ražnjićima od lubenice i feta-sira, savjetuje kuharica i poduzetnica Martha Stewart, žena koja je kućanske poslove pretvorila u fenomenalnu karijeru te je po utjecaju u Americi odmah iza Oprah. 

Carica gurmanskih recepata za ljeto predlaže ražnjiće od većih kockica lubenice i napominje kako se štapići prije moraju namočiti u vodi. Peku se na roštilju oko dvije minute sa svake strane te na štapić dodajte feta-sir i listiće bosiljka. Posolite i popaprite. Martha preporučuje i koktel od pečenih bresaka kao sjajno osvježenje.

- Narežite breskve na četvrtine pa ih pecite na roštilju dok ne dobiju boju. Pomiješajte šećer, metvicu i limetin sok pa ulijte u čaše, dodajte breskve i uživajte - savjetuje Martha. Imate li viška kruha, zapecite ga na roštilju, narežite na kockice te poslužite u salati s pečenim tikvicama, rajčicama, svježim sirom i bosiljkom. Sve zalijte maslinovim uljem, octom i limunovim sokom te začinite. Marinirajte svinjetinu u mješavini narančine kore i paprici u prahu, narežite na kockice pa poredajte na štapić s kriškama naranče i limuna te sve pecite na roštilju. Uz svinjetinu možete poslužiti ražnjiće s ananasom, lubenicom i breskvama. Njezin omiljeni recept su pečene školjke. Kratko ih pecite u tavi na maslinovu ulju kako bi se otvorile. 

Dodajte naribani đumbir, malo soka od naranče s medom pa dovršite na roštilju. Na žaru ispecite i kozice. Zamotajte ih u listove slanine te poslužite sa zelenom salatom. 

Patlidžani nadjeveni kozjim sirom

Sastojci: Veliki patlidžan, 2 žlice brašna, 2 jaja, maslinovo ulje, 40 g parmezana, šaka listića bosiljka, 300 g kozjeg sira, papar, sol

Priprema: Narežite patlidžan na trake i pospite s malo brašna. Istucite jaja pa umočite trake patlidžana. Pržite nekoliko minuta na ulju i ocijedite na kuhinjskom papiru. Poredajte trake na radnu površinu te začinite. Pospite parmezanom. Preko svake trake stavite malo bosiljka i kozjeg sira pa zarolajte i učvrstite čačkalicama. Ispecite na roštilju nekoliko minuta sa svake strane.

Rolice od srdela punjene začinima

Sastojci: 6 srdela; nadjev: 200 g blitve, ružmarin, peršin, origano, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar, naribana limunova kora

Priprema: Srdele očistite i prepolovite te začinite. Nasjeckajte začinsko bilje pa pomiješajte s kuhanom blitvom,  češnjakom, limunovom korom i žlicom ulja. Nadjenite filete te ih zarolajte i nabodite na štapić za ražnjiće ili grančicu ružmarina. Nauljite i ispecite na roštilju. 

Pizza s roštilja Marthe Stewart 

Sastojci: 400 g tijesta za pizzu, 1/2 šalice umaka od rajčice, 1/2 glavice luka, 2 komada pilećih prsa, šalica natrganoga kozjeg sira, avokado, zelena paprika, tabasco, ulje

Priprema: Namastite rešetku roštilja pa ispecite paprike i pileća prsa. Razvaljajte tijesto, namastite i pecite oko dvije minute te prebacite na tanjur pečenom stranom prema gore. Pomiješajte umak od rajčice i tabasco pa premažite pizzu. Dodajte narezana pileća prsa, luk, papriku, sir i avokado. Vratite pizzu na roštilj i pecite oko tri minute. 

Palenta s gljivama

Sastojci: Umak: 20 g sušenih gljiva, 350 g šampinjona, luk, češanj češnjaka, žličica majčine dušice, 150 ml bijelog vina, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar, maslinovo ulje; palenta: 3 šalice vode, 2 žličice soli, 1,5 šalica instant-palente, žličica papra, žličica nasjeckane majčine dušice, žličica mažurana, 2 žlice maslaca, 1/2 šalice parmezana, 1/4 šalice maslinova ulja 

Priprema: Sušene gljive stavite u zdjelicu s vodom i ostavite da se namoče, a zatim ih ocijedite i usitnite. U tavi ugrijte dvije žlice ulja, dodajte sjeckani luk, češnjak, majčinu dušicu i sol te na laganoj vatri pržite dok sastojci ne omekšaju. Dodajte sušene gljive, ulijte bijelo vino i ostavite da se reducira. Ubacite narezane šampinjone, začinite solju i paprom te pržite na laganoj vatri desetak minuta. Prije kraja ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne. U tavi na umjerenoj vatri ugrijte vodu dok ne zavrije pa posolite. 

Smanjite vatru i polako dodajte palentu miješajući. Začinite paprom pa miješajte nekoliko minuta. Dodajte nasjeckano začinsko bilje, dvije žlice maslaca i parmezan. Miješajte dok se ne zgusne. Namastite lim za pečenje i ulijte palentu pa poravnajte površinu. Ostavite u hladnjaku na dva sata. Narežite na jednake komade. Namastite roštilj i pržite palentu tri minute sa svake strane. Poslužite je s umakom od gljiva.

Pečene breskve sa svježim sirom

Sastojci: Šalica svježeg sira, 3 žlice meda, 2 žličice naribanog đumbira, 4 žličica kokosova brašna, 4 žličice nasjeckanih oraha, 4 velike breskve 

Priprema: Ocijedite svježi sir od tekućine te pomiješajte s medom i đumbirom. Ostavite sa strane. Pomiješajte kokos i orahe. Stavite prepolovljene i očišćene breskve na grill pa pržite dvije, tri minute. Poslužite sa sirom i kokosovim brašnom s orasima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.