Lifestyle

Mala škola vrtlarstva

Što je sve potrebno za dobro isplaniran urbani vrt

Što je sve potrebno za dobro isplaniran urbani vrt

Jesen je idealno vrijeme da svoj vrt počnete pripremati za iduću sezonu. Ako ste si obećali da ćete od iduće godine svakako više vremena provoditi u svojoj zelenoj oazi te se ozbiljnije posvetiti uređenju okućnice, donosimo vam savjete koji će vam biti od velike pomoći prije nego što se odlučite za konkretne poteze.

 

Dakle, pri planiranju vrta, u kojem vam mogu od velike pomoći biti i brojni besplatni kompjutorski programi, najvažnija je da uzimate u obzir klimu i okruženje kada birate biljke za svoj vrt.

Nadalje, bitno je da pazite na položaj vrta u odnosu na okolicu u kojoj se nalazi: možete otvoriti pogled na livadu ili šumu ako se nalaze u blizini ili se možete zakloniti od znatiželjnih pogleda zelenim zidovima od živice ili čempresa.

Osim estetskom komponentom vrta, bilo bi dobro da se, ako ste u mogućnosti, pozabavite i onom produktivnom, posebice danas kada su domaći plodovi na cijeni.

Koristite vrt za proizvodnju začina, sezonskog voća (jagode, maline, kupine...) te povrća (salata, rajčica, mrkva...)

Vrlo je bitno da vrt organizirate u skladu sa svojim životnim stilom. Što to znači?

To znači da, ako imate malo slobodnog vremena, trebate birati biljke koje nisu zahtjevne za održavanje, ako pak planirate provoditi sate u vrtu, slobodno osmislite i zahtjevnije forme. Nemate li ideju o tome kako biste htjeli da vam vrt izgleda, inspiraciju potražite i u susjedstvu, tamo ćete vidjeti i koje biljke dobro uspijevaju u vašem podneblju, a dakako, savjete i inspiraciju možete potražiti i kod stručnjaka, u za to specijaliziranim časopisima ili na internetskim stranicama.

Kad ste odlučili što i kako obaviti u vrtu, razdijelite ga u segmente, npr. povrtnjak, dio za začine, prostor za roštilj, jezerce, pješčanik... Dakako, ovisno o vašim željama i veličini vrta. Pri uređenju vrta koristite se što je više moguće prirodnim materijalima.

Večernji.hr

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.