Lifestyle

Drevni recept za finu bučnicu sadrži tijesto, sir i zelenu tikvu

Drevni recept za finu bučnicu sadrži tijesto, sir i zelenu tikvu

U Verglecu, prvom varaždinskom restoranu s licencijom hrvatske autohtone kuhinje, šefica kuhinje Darinka Petak otkrila nam je tajnu za savršenu domaću bučnicu, tradicionalno jelo središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

Bučnica se radi s jednakim tijestom kao i poznati zagorski štrukli, samo što se bučnica gotovo nikad ne kuha - nego se peče. Najukusnija je spremljena u cimpletu, starinskoj zemljanoj posudi i pečena u krušnoj peći. Iako danas postoji pregršt recepata u kojima se koriste raznorazne vrste tikvi, najautentičnija je bučnica koja se radi od domaće zelene tikve. Plod ne smije biti prezreo te meso tikve mora biti lijepe, intenzivne svijetlozelene boje.

- Najbolja bučnica je ona koja se radi od svježe tikve, a ne one iz zamrzivača. Isto tako, danas domaćice često kupe gotovo tijesto, ali nema do domaćega vučenog tijesta. Za pravi doživljaj poželjno je nabaviti i domaćeg sira i vrhnja - ističe kuharica Darinka te dodaje da je uz navedeno važno i iskustvo; što više i što češće se radi, to je svaka bučnica bolja od prethodne. Poslužuje se ili kao toplo predjelo ili kao slani desert za kraj obroka. Iako je prema originalnoj recepturi slana, neki vole slatku bučnicu pa se umjesto soli u nadjev može dodati šećer, a možete ga staviti i u vrhnje za premaz. Slatka varijanta ove delicije može se raditi i s makom. Tad u nadjev ne stavljajte ni sir ni jaja nego samo naribanu, osoljenu i ocijeđenu tikvu pomiješanu s mljevenim makom i šećerom.

Biranje plodova

Tradicionalno bučnica se radi od starinske sorte tikve koja se sadi na seoskim domaćinstvima, a bere se prije no što ponarančasti. Točnije, dok je još mlada i zelena, a kad je njezina unutrašnjost meka i sočna.

Varijacija na temu 

Tijesto možete izrezati na komade i slagati slojevito poput zeljanice. Svaki sloj premažite maslacem i režite na kraju.

Domaća bučnica

Sastojci: tijesto: 400 g glatkog brašna, žličica soli, jaje, 50 g maslaca, mlaka voda, nekoliko kapi alkoholnog octa; NADJEV: 500 g tikve, 400 g svježeg sira, jaje, sol, maslac, punomasno kiselo vrhnje

Priprema: Pomiješajte sastojke za tijesto i vodite računa da maslac bude rastopljen, ali ne vruć. Dodajte vrlo malo octa jer će se tijesto lakše razvlačiti. Nakon što ste ga dobro izmijesili, ostavite tijesto da se "odmara" najmanje pola sata. Pripremite na radnoj površini čisti pamučni stolnjak i po njemu pospite brašno. Tanko razvucite tijesto. Za nadjev ogulite tikvu, izvadite koštice i naribajte. Posolite i ostavite da stoji barem 15 minuta pa ocijedite vodu. Pomiješajte tikvu sa svježim sirom i jajetom te, ako je potrebno, posolite prema želji. Nanesite nadjev cijelom dužinom uz jedan rub tijesta, širine oko deset i debljine oko centimetar. Ostatak tijesta poškropite otopljenim maslacem. Zarolajte pomoću stolnjaka pa narežite rubom tanjura koji će stisnuti tijesto te nadjev neće iscuriti. Posložite bučnice u namašćeni cimplet (zemljanu posudu), obilno premažite kiselim vrhnjem i pecite oko 25 minuta na 200°C.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.