Lifestyle

Brojne blagodati

Čak i kad ga ne režete na tanke šnite, crni kruh je zdraviji

Čak i kad ga ne režete na tanke šnite, crni kruh je zdraviji

Crni kruh ponovno je u središtu zanimanja javnosti, što je dobro, jer doista je riječ o zdravoj namirnici

Nedavna izjava premijerove supruge Sanje Musić Milanović o crnome kruhu izazvala je veliku pozornost (ili bolje rečeno bijes) javnosti. Iako je njezin izbor riječi bio nes(p)retan, gotovo sve što je rekla - stoji. Kao doktorica medicine i voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Musić Milanović dobro je upućena u tajne zdrave prehrane.

 

Sve što je rekla zapravo već godinama govore stručnjaci diljem svijeta (osim onoga dijela koji se odnosi na rezanje tankih šnita zbog uštede). Zašto je dakle crni kruh zdrav? Koliko se razlikuje od bijeloga? Kako se proizvodi?

Za razliku od bijeloga kruha, crni se proizvodi od cjelovitoga pšeničnog zrna. To znači da njegovi sastojci nisu industrijski prerađeni pa su zadržali sve važne nutritivne vrijednosti.

Upravo zbog toga crni kruh ima pomalo opor okus, što se na prvu mnogima ne svidi, ali na okus se s vremenom može naviknuti.

Najveće bogatstvo crnoga kruha skriva se u vlaknima. Naime crni kruh sadrži veliku količinu vlakana koja omogućuju bolji rad probave i pospješuju zdravlje crijeva. Uz vlakna, crni kruh sadrži vitamine B i E, željezo, selen, magnezij, cink, kao i ostale vrijedne kemijske spojeve.

Istraživanja su pokazala i da crni kruh ima znatno manje nezdravoga kolesterola nego što je to slučaj s bijelim kruhom. To je razlog i zašto ga se preporučuje srčanim bolesnicima i dijabetičarima.

Crni kruh je puniji od bijeloga i upravo zato brzo stvara osjećaj sitosti koji dugo traje. To je i razlog zašto se preporučuje svima onima koji žele smršavjeti - ljude čini manje gladnima, a i uklanja nervozu koja nastaje uslijed gladi.

Dakle zaista ga se jede u manjim količinama od bijeloga jer je zasitniji, a i ima manje kalorija.

Za razliku od bijeloga kruha koji se brzo suši, crni kruh dulje ostaje svjež i mekan. Usto, znatno bolje zadržava izvorni okus pa se može koristiti danima.

Prilikom kupovine crnoga kruha dobro je pročitati deklaraciju. Važno je da bude proizveden od cjelovitoga zrna, a ako to nije slučaj, onda je riječ o kruhu kojemu je samo dodana tamna boja.

Takav kruh nema valjane nutritivne vrijednosti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.