Brojne blagodati
Čak i kad ga ne režete na tanke šnite, crni kruh je zdraviji
Crni kruh ponovno je u središtu zanimanja javnosti, što je dobro, jer doista je riječ o zdravoj namirnici
Nedavna izjava premijerove supruge Sanje Musić Milanović o crnome kruhu izazvala je veliku pozornost (ili bolje rečeno bijes) javnosti. Iako je njezin izbor riječi bio nes(p)retan, gotovo sve što je rekla - stoji. Kao doktorica medicine i voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Musić Milanović dobro je upućena u tajne zdrave prehrane.
Sve što je rekla zapravo već godinama govore stručnjaci diljem svijeta (osim onoga dijela koji se odnosi na rezanje tankih šnita zbog uštede). Zašto je dakle crni kruh zdrav? Koliko se razlikuje od bijeloga? Kako se proizvodi?
Za razliku od bijeloga kruha, crni se proizvodi od cjelovitoga pšeničnog zrna. To znači da njegovi sastojci nisu industrijski prerađeni pa su zadržali sve važne nutritivne vrijednosti.
Upravo zbog toga crni kruh ima pomalo opor okus, što se na prvu mnogima ne svidi, ali na okus se s vremenom može naviknuti.
Najveće bogatstvo crnoga kruha skriva se u vlaknima. Naime crni kruh sadrži veliku količinu vlakana koja omogućuju bolji rad probave i pospješuju zdravlje crijeva. Uz vlakna, crni kruh sadrži vitamine B i E, željezo, selen, magnezij, cink, kao i ostale vrijedne kemijske spojeve.
Istraživanja su pokazala i da crni kruh ima znatno manje nezdravoga kolesterola nego što je to slučaj s bijelim kruhom. To je razlog i zašto ga se preporučuje srčanim bolesnicima i dijabetičarima.
Crni kruh je puniji od bijeloga i upravo zato brzo stvara osjećaj sitosti koji dugo traje. To je i razlog zašto se preporučuje svima onima koji žele smršavjeti - ljude čini manje gladnima, a i uklanja nervozu koja nastaje uslijed gladi.
Dakle zaista ga se jede u manjim količinama od bijeloga jer je zasitniji, a i ima manje kalorija.
Za razliku od bijeloga kruha koji se brzo suši, crni kruh dulje ostaje svjež i mekan. Usto, znatno bolje zadržava izvorni okus pa se može koristiti danima.
Prilikom kupovine crnoga kruha dobro je pročitati deklaraciju. Važno je da bude proizveden od cjelovitoga zrna, a ako to nije slučaj, onda je riječ o kruhu kojemu je samo dodana tamna boja.
Takav kruh nema valjane nutritivne vrijednosti.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
-
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
Subota pretežno sunčana, na Jadranu i vedra te toplija. No, ujutro na kopnu većinom hladno, uz čest mraz i maglu, a na moru lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
Kako to neko nepisano pravilo već godinama piše, jesen i zima nam u kina dovode brojne festivalske laureate i potencijalne kandidate za nadolazeće Europske filmske nagrade, Zlatne globuse, na kraju i same Oskare, a jedan od takvih 'kapitalaca' je definitivno i ''Conclave'' (po naški ''Konklava'')
-
Događaj će se održati u petak, 22. studenog 2024. godine u Centru za kreativne industrije na adresi Put Murvice 3a
-
Košarkaši Zadra očekivano su zadržali savršeni učinak u FAVBET Premijer ligi: u 9. kolu večeras su u Jazinama slavili protiv Šibenke rezultatom 90:64 (34:14, 21:11, 13:17, 22:22).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.