Zlata vrijedi
Što pogrešno radite s maslinovim uljem
Iako ga mnogi koriste, često ga ne znaju pravilno skladištiti, brinu se oko sitnih promjena u izgledu i okusu ili pak nisu sigurni do kada mu je rok trajanja. Ukratko, maslinovo ulje pravo je tekuće zlato koje morate koristiti što češće.
'Light' verzija maslinova ulja
Svako maslinovo ulje ima otprilike istu količinu kalorija - u jednoj
žlici njih 120 i oko 14 grama masnoće. Kada spomenemo 'light', to se
odnosi na boju i okus ulja, objašnjava Beth Lipton za Health.com.
Jedini razlog zašto biste trebali birati 'light' ulja je taj što su
više rafinirana i neutralnija. Boje maslinova ulja, od svijetlozelene do
tamnije smeđe nemaju veze s njegovom kvalitetom, već vremenom branja
maslina i načinom obrade.
Zašto se bojite kuhati na maslinovu ulju?
Istina je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nižu dimljenja od
nekih drugih vrsta koje se obično preporučuju za prženje i kuhanje.
No
prema istraživanju objavljenom u časopisu The Science, ta točka
dimljenja dovoljno je dobra da možete kuhati na maslinovu ulju bez
brige. Točka dimljenja maslinova ulja srednje je visoka, a dodatnu
otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja
poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka
štetnih spojeva. Ekstra djevičansko najčišći je oblik maslinova ulja, a
sadrži najviše oleinske kiseline pa zaista nema razloga da ga koristite
samo za salate.
Čim je imalo gorka okusa bacate ga u smeće
Ako ste primijetili da je ulje
dobilo lagano gorak okus, ne znači da se pokvarilo, već može ukazivati
na višu prisutnost antioksidanata. Tako su, naime, zaključili
znanstvenici na sveučilištu California, koji inače rade u Davis Centeru
za proučavanje maslinova ulja.
Ako imate svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje, također biste
trebali osjetiti masline, ali i neke travnate ili voćne note.
Ne držite ga na toplu i svijetlu mjestu
Kako biste ga imali što dulje, ulje mora biti spremljeno u tamnoj i
staklenoj boci te na suhom i ne jako toplom mjestu. Dakle, najbolje ga
je spremiti u smočnicu ili kuhinjski ormarić koji nije u blizini bilo
kojih aparata poput pećnice ili perilice posuđa. Ako je na pretoplom
mjestu, polifenoli će se promijeniti, a to znači da će i kvaliteta ulja
biti lošija. Treba ga čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u
hladnjaku, jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.
Rok trajanja
Neki će reći da pravilno skladišteno maslinovo ulje
može trajati godinama, ali to nije točno. Nakon što ga otvorite, ulje
treba potrošiti u maksimalno godinu dana, jer nakon toga nema isti
sastav nutritivnih vrijednosti.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.