Lifestyle

Čišćenje organizma

Što jesti nakon blagdanskog prejedanja

Što jesti nakon blagdanskog prejedanja

Nakon blagdanskog prejedanja dobro je očistiti organizam, izbjegavati meso i masnoće te pojačati unos namirnica koje dokazano liječe organizam nakon svega čemu je bio izložen tijekom blagdana.

 

Za vrijeme blagdana većina ljudi jede i pije više nego inače. Takav tretman svojevrsni je šok za naš organizam. Da ne nastanu problemi, dobro je da se nakon blagdanskog prejedanja očistite. A kako? Uz pametan odabir zdravih namirnica koje dokazano čiste otrove iz tijela.

Ništa bez dobrog starog kupusa

O ovome se povrću ne govori mnogo, ali činjenica je da je riječ o super zdravoj namirnici. Kupus učinkovito djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da vam se što češće nađe na jelovniku.

Brokula čini čuda
Brokula je bogata snažnim antioksidativnim svojstvima i zato pojačajte njezin unos nakon blagdanskog prejedanja. Ona jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih stanica. Brojni svjetski stručnjaci savjetuju redovito konzumiranje brokule. Međutim, manje je poznato da i klice brokule imaju blagotvorna svojstva koja djeluju čak 50 puta jače od zrele brokule. Klice brokule mogu se kupiti u trgovinama zdrave prehrane.

Agrumi su imperativ
Limun, naranča i ostali agrumi organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tijela. Najbolje bi bilo popiti čisti ocijeđeni limun, ali ako to ne možete, iscijedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte dodavati šećer jer će umanjiti djelovanje vitamina C.

Pojačajte unos lisnatog povrća
Kelj, poriluk, radič, matovilac, zelena salata i blitva idealni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadržavaju klorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuhajte na pari. Tako ćete sačuvati vrijedna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Uvrstite u jelovnik trputac

Trputac je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj prehrani što je zapravo velik nedostatak. Naime, trputac ima mnogo topivih vlakana koji upijaju toksine i kolesterol. Na taj način štetne tvari se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

Od napitaka samo voda i zeleni čaj
Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode. Ako želite organizam očistiti, tada bi te količine trebale biti optimalne i ne treba pretjerivati ni s tekućinom. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, stoga pripazite da je dovoljno pijete. Uz vodu, dopušteno je piti i zeleni čaj. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.