Lifestyle

Na intervjuu za posao: Istina je najbolja taktika za trik-pitanja

Na intervjuu za posao: Istina je najbolja taktika za trik-pitanja

Cilj intervjua za posao je upoznati potencijale kandidata, njegovu motivaciju, način na koji pristupa poslu, kako se nosi sa stresnim situacijama, kako komunicira s drugima, kako organizira svoj rad i slično, ističe psihologinja Martina Trboglav. 

 

Većina razgovora sadrži nekoliko "krugova" vrlo sličnih pitanja. U pravilu, u prvi krug pripadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnome mjestu te motivaciji da se prijavite za posao. 

Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju karakteristike osobnosti i koncentriraju se na osobine potrebne za radno mjesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu morat ćete reći zašto biste bili dobar kandidat za radno mjesto. Zvuči jednostavno, no često ispitivači-psiholozi koriste i igre ili trik-pitanja pomoću kojih mogu steći širi dojam o vama. Na primjer, o tome što mislite o sebi, kako funkcionirate pod pritiskom, kako komunicirate s drugim ljudima.

- Poslodavci cijene sposobnost sagledavanja šire slike poslovanja te promišljanje što se radi te kako se posao može poboljšati. Cijene se otvorena i konstruktivna komunikacija te pozitivan pristup poslu - kaže Trboglav. 

U praksi se može naići na kandidata koji ima znanje i iskustvo, no procjenom sposobnosti i karakteristika osobnosti može se uočiti da se ne bi dobro uklopio. I obrnuto, ima kandidata koji nemaju iskustvo, ali su sjajan potencijal s obzirom na sposobnosti i način na koji pristupaju ljudima, što su karakteristike ključne za uspjeh. Za svaki krug pitanja postoji nekoliko onih koja će vam gotovo sigurno postaviti, kao i nekoliko onih za koja se prije razgovora treba malo pripremiti. 

- Primjerice ako poslodavac pita imate li mana, samosvjesna će osoba reći u kojem se području može dodatno usavršavati, pri čemu može navesti i konkretne korake koje poduzima ili planira napraviti. Kvalitetan ispitivač ionako će te karakteristike sam uočiti, pa će iskrenost biti dodatni adut, pojašnjava Trboglav.

Tijekom intervjua ispitivača gledajte u oči, ne vrpoljite se i ruke držite u krilu

Recite nešto o sebi, kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili? 

Ukratko istaknite detalje iz svoje biografije. Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote, kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije te vještine koje ste razvijali u slobodno vrijeme. 


Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mjesto?

Budite pozitivni, ne sipajte gorčinu o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte ga predstaviti kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vrijeme za nove izazove. 

Što znate o našoj tvrtki, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Što želite raditi kod nas? 

Prije razgovora obvezno se raspitajte o tvrtki. Dobar pristup bio bi: "Već neko vrijeme pratim vaš uspjeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja".

Savjet plus: Ostavite dobar prvi dojam

Početak razgovora je vjerojatno najstresniji jer ste tek upoznali ispitivača i još ste u stresu od svega što vas čeka, no pokušajte voditi računa o govoru tijela. Udobno se smjestite (ne vrpoljite se i nemojte utonuti u stolac). Gledajte sugovornika u oči. Držite ruke u krilu, no nemojte ih grčiti, neka budu slobodne. Atmosferu možete razbiti pozitivnom primjedbom: pohvalite cvijeće na stolu, recite da vam se sviđa. 

Kako podnosite rokove i promjene iz sata u sat?

Ako ne funkcionirate u takvoj atmosferi, možda je bolje to i na neki način priznati, no - mudro. Recite da vam je važno imati dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete doći ranije.

Zašto bismo trebali zaposliti baš vas? 

Zaokružite priču: podsjetite ispitivača na svoje najjače osobine. Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cijenite tvrtku u kojoj se natječete za posao.

Vi znate odgovor i na trik-pitanja  

Koliko imate djece? Planirate li imati djecu? 

Ne pozivajte se na pravo da vas se to ne pita. Imate li četvero djece, recite to i istaknite da to ne smeta vašem radu. Dobar pristup je: "Organizirani smo tako da moj posao nikada nije trpio zbog djece". 

Što je vaša najveća prednost a što mana? 

Vaša najveća prednost trebala bi biti da pozitivno iskoristite svoju manu. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primjer: "Još nisam radila na računalnom programu koji koristi vaša tvrtka, no radila sam na ranijim verzijama i brzo usvajam promjene".

Kako ste se slagali s bivšim poslodavcem? 

Odlično, naravno, nikom ne treba svađalica. No možete reći da se niste uvijek slagali u idejama koje treba primijeniti u poslu, ali ste zahvaljujući konstruktivnoj atmosferi, najčešće dolazili do dobrih rješenja. 

Koliku plaću ste imali i koliku plaću očekujete? 

Poslodavac procjenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: "Počeo sam od 4000 kuna i napredovao, tako da je zadnja plaća bila oko 6000 kuna". Takvog radnika ne treba podcijeniti. Prije razgovora raspitajte se o plaći.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.