Prstohvat sreće: Raspoloženje 'dižu' vanilija, šafran i metvica
Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. Ti se začini tisućama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.
Šafran smanjuje razinu stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge. Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi "bouillabaisse".
I metvica je saveznik veselja. Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.
Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa. Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, primjerice, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja - "herbes de provence", koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.
Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom. Nakon tjedan dana vanilin šećer je spreman za uporabu.
Prtsohvat sreće
Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto - talijanski umak od češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko tjestenine, donosi pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite ga uz odreske ili piletinu.
Osim što je superzdrava kadulja potiče pozitivne emocije. Miris joj je aromatičan i sladak, a okus gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te pastrvom. Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate. No kadulju valja štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise.
Aroma pečenoga kruha s češnjakom vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija. Osobito je ukusan namaz od češnjaka. Glavicama odrežite vrh i prelijte ih uljem. Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na 200°C. Istisnite češnjak i poslužite kao namaz.
Đumbir se odlično slaže s patkom ili svinjetinom pa ga svakako dodajte pečenjima. Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku. Korijen naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na trake i ukiselite.
Ljuti začini poput čilija imaju afrodizijačko djelovanje. Bio svjež, u prahu ili listićima, čili je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u kombinaciji s čokoladom. Najpoznatiji umak od čilija je tabasco.Vezane vijesti
-
-
Neka istraživanja na tu temu pokazala su kako male jednostavne stvari mogu učiniti naš život sretnijim
-
Osjećate li se loše, umorno, bezvoljno i nikako ne možete van tog začaranog kruga? Probajte ovih 5 trikova stručnog tima psihologa portala Psychology Today kako bi se oporavili od lošeg raspoloženja.
-
Nova studija koju su proveli psiholozi na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj pokazala je da je to što doživljavamo kao ljubav na prvi pogled ustvari samo jaka fizička privlačnost.I
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.