Domaće grickalice: Napravite svoj čips, čoko-perece, kokice
Za pripremu hrskavog slanutka nije vam potrebno puno sastojaka, a dobit ćete originalnu ukusnu grickalicu.
Kuhani slanutak uvaljajte u mješavinu maslinova ulja, češnjaka u prahu, crvene mljevene paprike, soli, papra i čilija.
Posložite začinjeni slanutak u jednom sloju na lim za pečenje te ga pecite i povremeno promiješajte u zagrijanoj pećnici na 170°C nešto manje od sat vremena, dok ne porumeni i postane hrskav.
Zapečeni orašasti plodovi grickalica su koju obožava cijeli svijet.
Bademe blanširajte i pecite oko deset minuta na 180°C prelivene uljem. U mužaru zgnječite krupnu sol s mljevenom paprikom i curryjem pa pospite bademe dok su vrući.
Odlični su i ušećereni lješnjaci. Popržite ih u tavi te stavite u široku posudu pa dodajte vode i šećera. Pojačajte vatru i kuhajte miješajući. Nakon pet minuta smanjite vatru i kuhajte još dvadeset minuta.
Tijesto za grisine možete jednostavno umijesiti od brašna, maslaca, praška za pecivo te krem ili svježeg sira. Razvaljajte tijesto, premažite jajem, pospite parmezanom ili krupnom solju te izrežite duguljaste prutiće. Držeći krajeve štapića rukama, spiralno ih savijajte okrećući ih u suprotnom smjeru pa ih ispecite u pećnici na 200°C.
Karamel-pločice
Sastojci: 200 g šećera, 100 g očišćenog kikirikija u ljusci, sok od 1/2 naranče
Priprema: Otopite šećer i dodajte sok od naranče. Zatim dodajte poprženi kikiriki. Sve odmah izlijte na papir za pečenje i razvucite nožem u tanki sloj. Kuhinjski nož premažite maslacem te njime izrežite pločice.
Kokice sa sirom i začinima
Sastojci: 100 g kokica, žlica češnjaka u prahu, 35-40 g maslaca, prstohvat papra, žličica soli, žlica parmezana
Priprema: Izmiješajte začine i sitno naribani sir. Otopite maslac. Ispecite kokice i prelijte ih otopljenim maslacem te pospite mješavinom začina i sira.
Čokoladni pereci
Sastojci: Pereci, šećer za ukrašavanje, 150 g čokolade za kuhanje, 2 i 1/2 dl mlijeka, žlica kukuruznog brašna, 55 g šećera
Priprema: Naribajte čokoladu i zavrijte s polovicom mlijeka. U preostalome mlijeku rastopite kukuruzno brašno te ga sa šećerom primiješajte u čokoladu s mlijekom. Miješajte dok se umak ne zgusne pa izmiješajte. U topli umak umačite perece, posložite ih na rešetku i pospite svaki s malo šećera.
Tortilla-čips
Sastojci: 165 g glatkog brašna, 110 g kukuruznog brašna, 250 ml tople vode, žličica soli, prstohvat mljevene paprike, 2 žlice maslaca
Priprema: Izmiješajte i prosijte brašno pa začinite. Dodajte vodu te izradite tijesto. Razdijelite ga u loptice pa ih razvaljajte. Zagrijte tavu s debelim dnom bez masnoće. Stavite tortillu, a kad se rubovi počnu savijati prema gore, okrenite je i pecite s druge strane. Nakon što se ohladi, premažite s malo maslinova ulja s obiju strana pa izrežite na trokutiće. Zapecite ih u pećnici deset min na 180°C dok ne postanu hrskavi.
Vezane vijesti
-
Čips od kelja zdrava je, ali jednako zarazna alternativa tradicionalnom čipsu. Pokušajte pojesti samo jedan!
-
-
-
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.