Lifestyle

Kako vam sve šteti sunce, a da niste znali

Kako vam sve šteti sunce, a da niste znali

Da se trebate mazati kremama za sunčanje svaka dva sata, da trebate štititi glavu i oči ili usne mazati balzamom sa zaštitnim faktorom, sigurno ste opet čuli ovih dana, ali sunce djeluje i kada radimo kakve svakodnevne stvari, poput vožnje u automobilu.

 Opasne zrake sunca štete nam i kada o tome možda ne razmišljamo, a savjeti stručnjaka naglašavaju da bismo kremu za sunčanje trebali mazati i češće nego što mislimo.


Sjedite uz prozor u uredu

Klima rashlađuje prostoriju, a vi radite i čeznutljivo gledate kroz prozor pa brojite dane do godišnjeg. Sjedenje uz prozor i nije tako bezazleno kako mislite.

Prema dermatologinji Rebecci Baxt opasne sunčeve zrake mogu ostaviti tragove na koži čak i kroz staklo. Kako objašnjava za magazin Self, postoje dva tipa zraka - UVA i UVB. Ove druge su odgovorne za naš prepanuli ten i opekotine od sunca kao se ne pazimo i najjače su od 10 do 16 sati danju, a puno manje štetne zimi. No one ne mogu proći kroz staklo. UVA zrake su pak druga priča. One su odgovorne za izmjene DNA na koži, prerano starenje i na žalost opasni melanom. I ono najgore, mogu proći kroz obično staklo ako sjedite uz prozor.

Oblačno je, ne treba mi krema za sunčanje

Iako je lakše boraviti na otvorenom u sred ljetnih vrućinama dok je malo oblačnije, sunce je i dalje jednako opasno. Stoga se morate mazati jednako kao i po najsunčanijem danu jer opasne zrake lako prolaze kroz oblake, kao i kroz staklo.

U avionu

Maleni prozorčić u avionu također predstavlja opasnost jer ste zapravo na toj visini bliže suncu. Doze štetnih zraka su manje jer je staklo u avionu maleno, ali su jače. Želite li uživati u pogledu iz aviona, a direktno ste na suncu, nanesite kremu za sunčanje.

Vožnja u automobilu

Dakle, opet se radi o staklu. Dok putujete na more i nervirate se zbog prometa, nekoliko ste sati izloženi štetnim zrakama, a da o tome niti ne razmišljate. Klima vam olakšava put, ali zrake čini svoje i ako ste na suncu, možete izgorjeti kao da ste se sunčali na plaži. Pravilo o mazanju kremom za vrijeme vožnje automobilom posebno bi trebali primjenjivati oni koji svakodnevno puno voze i provode vrijeme u automobilu.

Koliko često treba nanositi kremu

Čak i ako se svako malo odlučite rashladiti kupanjem, kremu treba nanositi često jer se ispire. Dodatni problem stvaraju razne aktivnosti u vodi. Dok stojite do koljena u moru i igrate se loptom, zrake sunca postaju jače jer se reflektiraju od površine vode. Stoga se jako dobro namažite, a ako se češće kupate, kremu za sunčanje nanosite svakih sat umjesto svaka dva sata.

Dok se kupate ne nosite šešir ili kapu? U tom slučaju malo kreme za sunčanje trebate nanijeti i na razdjeljak jer će koža na glavi lako pocrvenjeti i izgorjeti.

Također obratite pažnju kod kupovine kreme za sunčanje. Stručnjaci naglašavaju kako krema za sunčanje sa SPF 50 štiti oko 98% od UVB zraka, dok je primjerice SPF 15 blokira samo 93% od tih istih zraka.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.