A uopće nije teško
Najčešće pogreške zbog kojih vam kuhanje ne leži
Kuhanje i priprema hrane po ovim su nam vrućinama posljednji na listi prioriteta, a ako još jela ne ispadaju onako kako ste zamislili, nije čudno da ne volite provoditi vrijeme u kuhinji. Ipak, osnovne recepte doista može svladati svatko, ali prvo trebate znati nekoliko važnih savjeta.
Recept zlata vrijedi i zato ga čitajte
Bez obzira jeste li početnik u svijetu kulinarstva ili već imate dosta
utakmica s kuhačom u rukama, uvijek treba dobro proučiti recept, od
sastojaka do načina pripreme. Redoslijed kuhanja postoji s razlogom jer
se miješanjem ili obradom namirnica u određenom trenutku može
promijeniti konzistencija, pa i okus jela. Snijeg od bjelanjaka se
primjerice nikada ne miješa električnom miješalicom (već kuhačom) nakon
što mu dodate ostale sastojke jer će izgubiti mjehuriće pa kolač neće
biti pahuljast.
Ne natrpavajte lonac ili tavicu namirnicama
Povrće i meso koje treba malo prepržiti prije nego što ga nastavite
kuhati ne smije biti natrpano ni u loncu ni u tavici. Ako ga je previše,
od topline se stvara para, a tada se ne može prepržiti i dobiti onu
lijepu zlatnosmeđu boju, savjetuje za magazin Time Richard Simpson, direktor Instituta kulinarstva u New Yorku.
Ako već imate puno namirnica ili kuhate za kakav veći događaj, morat
ćete ih peći u dvije tavice. Druga opcija je u više navrata. Ono što ste
pripremili držite u pekaču ili na limu za pečenje u pećnici na
otprilike 80 stupnjeva kako bi ostalo toplo dok sve ostalo ne bude
gotovo.
Tavica mora biti prethodno zagrijana
Bilo da pržite ribu, bilo komadiće piletine, neće biti fino zapečena i
hrskava ako stavite namirnicu u hladnu tavicu. Osim toga, bez zapečene
površine svi fini sokovi iz ribe ili mesa ne ostaju unutra, upozorava
Tamara Murphy, slavna kuharica iz restorana Brasa u Seattleu. Naglašava
kako se hrana lijepi i trga kada se stavlja u hladnu tavicu pa vam to
može stvoriti dodatne probleme.
Tavicu trebate staviti na vatru, a nakon nekoliko minuta ubacite
nekoliko kapi vode. Ako su brzo ishlapjele, možete dodati ulje, još malo
pričekati da se zagrije i započeti s kuhanjem.
Vrućina ulja također je važna. Općenito, kulinarski stručnjaci smatraju
da temperatura ulja za prženje treba biti oko 180 stupnjeva Celzijevih
jer će namirnice inače upiti previše masnoće.
Ne stavljate dovoljno vode kada kuhate tjesteninu ili povrće
Ako stavite premalo vode dok kuhate tjesteninu, imat će okus po škrobu i
biti gumena. Povrće poput blitve ili špinata također mora plivati u
vodi jer ako doslovno nije pod njom, listovi će postati smeđi. Nemojte
koristiti male lonce, već one što šire i dublje kako bi namirnice imale
dovoljno mjesta, a tjestenina i špinat bili ukusniji.
Suhi i svježi začini su različitog intenziteta
Ukoliko u receptu piše da stavite žlicu svježeg origana, zamjena suhim
nikako nije poželjna. Bosiljak i peršin će imati slabiji okus kada se
osuše, a origano će primjerice biti jači. Stoga, prije nego zamijenite
sušeni svježim začinom ili obrnuto, morate znati napraviti balans. Može
vam pomoći jačina mirisa sušenog začina. Za one koji imaju intenzivan
miris koristite trećinu zadane količine svježih začina. U slučaju onih
blažih, stavite malo više od trećine.
Vezane vijesti
-
-
Iako je ovo jelo brzo i jednostavno, neke stvari ljudi često krivo rade.
-
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
Iako vjeruju prodavačima na internetu, hrvatski potrošači svoja prava poznaju "tako tako", ocijenila je u ponedjeljak hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP), predstavivši rezultate istraživanja o internetskoj trgovini u Hrvatskoj uoči početka sezone blagdanske kupovine na crni petak.
-
Još jedan odličan post na stranici Girly Fitness!
-
Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava na svijetu.
-
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas je održao sastanak s predstavnicima Građanske inicijative „Spasimo male iznajmljivače“, na kojem se razgovaralo o ciljevima reforme upravljanja razvojem turizma te zahtjevima ove građanske inicijative.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.