Lifestyle

Dokazano je: Žene pamte kao slonice, a muškarci kao ribe

Dokazano je: Žene pamte kao slonice, a muškarci kao ribe

Kako stare, muškarci postaju zaboravniji nego žene, pokazuje najnovije istraživanje provedeno na 1246 ispitanika između 30 i 95 godina, koji su raspoređeni prema dobi, spolu i genu koji uzrokuje Alzheimerovu bolest. Valja istaknuti kako taj gen ne razvija nužno spomenutu bolest, ali najčešće ima utjecaj na mentalno zdravlje. 

Prema ovoj studiji, pamćenje slabi već ulaskom u tridesete, ali ono ne nestaje samo od sebe. Glavni je uzročnik amiloid - nakupina na mozgu koja ga, slikovito rečeno, začepljuje i sprječava normalno funkcioniranje, piše Elite Daily.

Ostali čimbenici koji utječu na rad mozga su njegovo skupljanje s godinama (kao i većine drugih mišića) te smanjenje obujma cerebralne strukture koja je zadužena za stvaranje sjećanja, njihovu organizaciju i pohranjivanje. 

Zanimljivo je da do četrdesete godine muškarci znatno više gube pamćenje nego žene. Studija objašnjava kako je stvar u ženskim hormonima, posebno estrogenu, koji štiti um prevenirajući visoki krvni tlak i probleme sa srcem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.