Lifestyle

Zdrav život

Na lak i zdrav način izbjegnite stresan radni dan

Na lak i zdrav način izbjegnite stresan radni dan

Bez obzira na vrstu posla koju obavljate (sjedeći ili stojeći) nemojte zaboraviti na pauzu. Ukoliko veći dio dana provodite sjedeći, bez puno kretanja velika vjerojatnost je da će tijelo postati ukočeno, a prilikom kretanja osjećati ćete nelagodu.

 

Vaše tijelo postati će manje fleksibilno, pojaviti će se disbalans zdjelice i kralježnice uzrokovan skraćenju mišića u području zdjelice. Tako nastaju bolovi u donjem dijelu leđa, kukovima i koljenima. Loš položaj sjedenja negativno utječe i na vratni dio kralježnice, ramena i ruke.

Mini pauze možete uvesti svakih pola sata u trajanju od 2 minute. Ustanite i razgibajte se, napravite par koraka unaprijed, par unazad. Postoje i drugi načini koje možeš prakticirati tokom radnog dana, npr. obavljaj telefonske razgovore u stojećem položaju, odložite vaš mobitel dalje od sebe što će vas navesti da ustanete svaki put kad zazvoni.

Ona zanimanja od kojih se očekuje učestalo stajanje često završe s otečenim i bolnim stopalima, bolovima u mišićima potkoljenice, žuljevima, bolovima u koljenima, bolnim leđima i ukočenim vratom. Razlog tome je zastoj cirkulacije u donjim ekstremitetima.

Pokušajte zadatke obavljati na što prirodniji način bez da prilikom izvođenja osjetite bol. Pametno izaberite svoju obuću, prebacujte što je više moguće težinu tijela s jedne noge na drugu. Svakako iskoristite svaki slobodan trenutak za istezanje i čučanj.

Od iznimne je važnosti redovito vježbanje kako bi tonizirali vaše tijelo što će vam pomoći izbjeći spomenute nuspojave izazvane načinom rada.

Poznato je da danas sve veći broj zaposlenih ima zadane rokove i zadane ciljeve što u velikoj većini slučajeva izaziva stres. Takvo stanje dovodi do nervoze, razdražljivosti, agresivnosti, manjka unosa nutritivnih namirnica ili prejedanja. Osim na ponašanje stres utječe i na raspoloženje, dovodi do depresije i anksioznosti. Ujedno mogu se pojaviti glavobolje, bolovi u mišićima, umor i problemi sa snom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.