Zdravi i fit
Ovo je najzasitnija hrana koja ne deblja
Želudac vam kruli i na rubu ste predaje? Onda još uvijek nije kasno da sami spravite nešto što će uništiti glad, a neće biti nezdravo poput prerađenih grickalica ili brze hrane!
Frape
Većina pića ne daje isti osjećaj sitosti kao hrana, no frape je iznimka
jer ima puno zraka u sebi. Što ga više miksate, to će biti zasitniji.
Jedno je istraživanje pokazalo da muškarci koji piju frape miksan punih
pet minuta unose oko 100 kalorija manje ručajući nego oni koji ga
miksaju samo minutu, bez obzira na to što je u pitanju bio potpuno isti
tip frapea.
Kuhani krumpir
Krumpir je najzasitniji u usporedbi s mnogim namirnicama, među kojima su
voće, odrezak, grah i riba, uglavnom jer ima dosta vlakana. Ne
zaboravite ostaviti koru u kojoj se nalazi najviše hranjivih tvari i ne
pretjerujte s putrom ili vrhnjem, već kušajte umak od rajčice ili grčki
jogurt uz svoj kuhani krumpir.
Jabuke i kruške
Za razliku od većine ostalog voća, jabuke i kruške sadrže određenu vrstu
vlakana koja su posebno dobra za usporavanje probave, što daje osjećaj
sitosti. Štoviše, nedavno istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na
to da samo jedna jabuka ili kruška dnevno može pomoći u mršavljenju više
nego bilo koje drugo voće.
Jaja s povrćem
Nema obroka koji je lakše spraviti od jaja s povrćem. Jaja su puna
proteina koji izrazito pomažu u eliminiranju osjećaja sitosti, a kad im
se doda povrće puno vlakana, poput brokule ili artičoka, satima ćete
moći bez hrane.
Sjemenke lana
Sjemenke lana možete staviti praktički na bilo koje jelo i osim što će
mu dati nov i zanimljiv okus, dodat će vlakna koja pružaju osjećaj
sitosti. Možete ih ubaciti i u jogurt kako biste imali što žvakati ili u
salatu. Nisu loše ni na prženom povrću ili upotrijebljene umjesto
krušnih mrvica.
Kokice
Kokice su, baš kao frape, pune zraka, pa zauzimaju dosta prostora u
želucu i sporo se probavljaju jer su pune vlakana. Povrh svega, nemaju
puno kalorija.
Zobena kaša
Samo pola šalice očišćenih žitarica jednako je otprilike trećini
vlaknaste hrane koju bismo trebali pojesti u danu. Jednom kad te
žitarice stignu u želudac pretvaraju se u gustu tekuću masu koja
usporava probavu. S mlijekom zauzimaju još više mjesta, pa su još
zasitnije.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Ljudi koji obilno doručkuju imaju tendenciju isto tako jesti za ručak i večeru
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Nedostatak sna utječe na vaš metabolizam na način da on sporije radi, podiže razinu kortizola, hormona stresa, čini vas gladnijima te zbog toga manje vježbate, jer ste umorni
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.