Lifestyle

Čari kokosa

Ubrzajte metabolizam kokosom

Ubrzajte metabolizam kokosom

Upoznat ćemo vas sa svojstvima ploda kokosove palme, drvenaste biljke iz porodice palmi. Ova biljka koristi se u brojne svrhe, ali je njen plod onaj dio koji se može najbolje iskoristiti. Kokosov plod koristi se kao hrana i piće, dok se velika važnost kokosa za fitness način prehrane očituje u kokosovom ulju.

 

Čak 86 % kalorija koje sadrži sirovi mladi plod kokosa proizlazi iz činjenice što 35% njegovog sastava čine masnoće. Treba napomenuti kako se najveći dio masnoća odnosi na zasićene masne kiseline. Nadalje, kokosov orah sadrži 3,3% proteina te 15% ugljikohidrata. Na 100 g kokosovog oraha 9 g odnosi se na vlakna. Važno je istaknuti izrazito veliku količinu magnezija, odnosno 35 mg magnezija na 100 g kokosovog oraha. Kokosov orah također sadrži i značajne količine željeza, cinka, mangana, selena te čak 113 mg fosfora. Neki od vitamina koje sadrži kokosov orah jesu; tiamin, niacin, riboflavin te vitamin B6.

VAŽNOST KOKOSOVOG ORAHA

Koliko je kokosov orah značajan plod govori činjenica kako se kokosova voda u hitnim slučajevima koristila za transfuziju iz razloga što posjeduje isti udio i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma.

ULJE KOKOSOVOG ORAHA

Kokosov orah izvor je laurinske kiseline, a djevičansko kokosovo ulje ne sadrži kolesterol te također ne utječe na povećanje razine kolesterola u krvi. Ulje kokosa ima značajna antibakterijska, antivirusna, protuupalna te regenerativna svojstva.

KOKOSOVO ULJE I FITNESS

Zbog učinka poticanja rada štitnjače, do čak 20%, ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Kokosovo ulje izrazito je povoljno za pripremu hrane iz razloga što pri zagrijavanju na visokim temperaturama zadržava svoja pozitivna prehrambena svojstva. Na temperaturi ispod 25°C djevičansko kokosovo ulje zgrušava se u maslac koji je prikladan za pripremu fitness slastica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.