Lifestyle

Prehrana

2016. - Međunarodna godina mahunarki

2016. - Međunarodna godina mahunarki

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki kako bi se podigla svijest o važnosti i snazi proteina (bjelančevina) i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška, potakla njihova proizvodnja i trgovina te nove i pametne upotrebe.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir priopćila je u ponedjeljak kako je Europski parlament zatražio rezolucijom od Europske komisije da u većoj mjeri informira države članice o svojstvima i dobrobitima prehrane bogate mahunarkama kako bi se potaknula njihova konzumacija.

"Mahunarke - poput slanutka, graška, graha i leće trebale bi biti sastavni dio zdrave prehrane jer sadržavaju velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla, pomažu u prevenciji i držanju pod kontrolom kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i koronarne bolesti, pomažu u borbi protiv pretilosti i pozitivno utječu na okoliš jer sadržavaju brojne elemente koji poboljšavaju plodnost tla", istaknula je u priopćenju Petir.

Navela je kako je iz podataka EUROSTAT-a iz srpnja 2015. vidljivo kako je Hrvatska u 2014. godini proizvela 3400 tona (3270 u 2015. godini) graška i graha na 2400 hektara površine. Za usporedbu, Bugarska je proizvela 3000 tona na 2300 hektara površine, Rumunjska 71.500 tona na 49.700 hektara površine, Slovenija 1500 tona na 700 hektara površine, a Njemačka 283.700 tona na 92.400 hektara.

U 2014. na području EU-28, suhe mahunarke su uzgajane na 1,5 milijuna hektara (1 posto ukupno obradive površine) i njihova proizvodnja je dosegla 3,2 milijuna tona. Proizvodnja graška i graha je iznosila po 1,3 milijuna tona svake kulture. Proizvodnja i površine zasijane mahunarkama značajno su se razlikovale između država članica. Francuska je u 2014. bila najveći proizvođač suhih mahunarki (26,6 posto ukupne EU-28 proizvodnje). Francuska proizvodnja graška činila je gotovo polovicu (41 posto) ukupne proizvodnje graška svih država članica u 2014. godini, a za njom slijede Njemačka s 12,1 posto i Ujedinjeno Kraljevstvo s 9,8 posto.

Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je vodeći proizvođač graha u 2014. čineći 35,1 posto ukupne proizvodnje država članica, a zatim slijede Francuska s 21,9 posto i Italija s 10,8 posto.

Španjolska je u 2014. s ukupno 432.200 hektara imala najviše površina pod mahunarkama čineći gotovo trećinu ukupno zasijanih površina svih zemalja članica. To je gotovo dvostruko više zasijanih površina nego u Francuskoj (245.500 hektara).

Prema FAOSTAT-ovim podacima od 6. siječnja 2016., a koji se odnose na 2013. godinu, ukupna svjetska proizvodnja mahunarki navedene godine iznosila je 5.212,349 tona (3.246,000 ukupna proizvodnja graška i graha EU za 2014. godinu, bez drugih mahunarki).

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir kaže da se iz ovih podataka može zaključiti da je "Europska unija vodeći svjetski proizvođač mahunarki". Dodaje kako u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) nema instrumenata posebno namijenjenih podupiranju proizvodnje mahunarki, ali postoji mogućnost podupiranja proizvodnje proteinskih usjeva u okviru dobrovoljnih proizvodno vezanih potpora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.