Lifestyle

Zubna higijena

Koliko često morate mijenjati četkicu za zube?

Koliko često morate mijenjati četkicu za zube?

Četkanje zubiju je svakodnevna aktivnost zbog koje su nam usta čišća i svježija. Ipak, jeste li ikad razmišljali o tome koliko se mikroba krije na vašoj četkici za zube?Prema istraživanju jednog engleskog sveučilišta, prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija, uključujući i E.Coli. Stvari postaju još gore ako četkicu za zube držite na umivaoniku blizu wc školjke.

 

Želite li smanjiti rizik od raznih zaraznih bolesti kojima se možete zaraziti preko prljave četkice za zube, pročitajte savjete uglednih stomatologa.

 Čistite svoju četkicu svaki dan

Nakon svakog četkanja zubiju dobro operite četkicu ispod mlaza vode kako bi uklonili bakterije koje ste iz ustiju prenijeli na četkicu, kao i ostatak zubne paste.

Zamijenite svoju četkicu za zube nakon bolesti

Ako ste bili bolesni dobro bi bilo da nakon toga kupite novu četkicu za zube kako bi smanjili rizik od ponovnog oboljenja.

Zamijenite svoju četkicu svaka tri mjeseca

Nemojte čekati kako bi vaša četkica postala stara i izlizana da biste ju zamijenili novom. Istrošena četkica neće dobro uklanjati bakterije i ostatke hrane s vaših zubiju pa četkicu mijenjajte češće. Barem svaka tri mjeseca.

Čuvajte svoju četkicu što dalje od wc školjke

Želite li spriječiti širenje bakterija s wc školjke na vašu četkicu za zube, držite ju podalje od školjke. Ako nemate drugog izbora, barem zatvorite wc prije puštanja vode. Također, sklonite četkicu s umivaonika dok perete ruke.

Držite četkicu na suhom

U idealnim uvjetima vaša bi četkica za zube trebala biti pohranjena na suhom, u uspravnom položaju gdje ima dovoljno zraka kako bi se mogla posušiti.

Nemojte s drugima dijeliti svoju četkicu za zube

Bez obzira na to koliko vam se sviđao vaš dečko, nemojte prati zube njegovom četkicom. Naime, tako i sebe i njega dovodite u opasnost da se zarazite raznim infekcijama. Različiti ljudi imaju različite količine bakterija u svojim ustima pa se ne isplati riskirati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.