Zdrava prehrana
Više vlaknaste hrane u mladosti, manji rizik od raka dojke u perimenopauzi
Opsežno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je rizik od obolijevanja od raka dojke kod žena koje su kao tinejdžerice u prehranu unosile puno vlaknastih namirnica, poput voća i povrća, manji za 24 posto.
Prvi je put na temelju ovako opsežne studije utemeljene na podacima prikupljanim 20 godina ustanovljeno kako su izgledi da se kod djevojčica i adolescentica koje su dobi između 12. i 19., godine konzumirale
"Rezultati istraživanja trebali bi potaknuti tinejdžerice da prehranu obogate voćem i povrćem", savjetuju stručnjaci, uz objašnjenje da je posrijedi učinak vlakana na razinu estrogena u ženinu organizmu. U razdoblju perimenopauze razina estrogena se ubrzano smanjuje, što utječe na potencijalni razvoj karcinoma dojke, piše portal LiveScience.
Istraživanje, u kojem su se posebno fokusirali na adolescentsko doba, proveli su Maryam Farvid i njezini kolege iz Škole Chan za javno zdravlje pri harvardskom sveučilištu. U razdoblju od 1991. do 2011. pratili su podatke o više od 90.500 žena u dobi između 27 i 44 godine. Ispitanice su na upitnik o prehrambenim navikama odgovarale svake četiri godine, a znanstvenici su se posebno fokusirali na razdoblje u kojem su pohađale srednju školu. Podatke su upotpunili informacijama o tjelesnoj masi, obiteljskoj anamnezi kada je riječ o raku dojke, uzeli su u obzir rasu, podatke o menstrualnom ciklusu, konzumaciji alkohola i brojne druge.
Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, osobito crveni grah, grašak i leća, cjelovite žitarice, voće i zeleno povrće, poput špinata, blitve, salate i brokule.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na spravljanje kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tijekom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tijekom tjedna podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici
-
-
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.