Tuna, Sushi & Wine Festival 2016.
Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji održao prvu edukaciju na „Tuna, Sushi & Wine festivalu"
Nakatsujiev kulinarski show gleda 16 milijuna Japanaca, a u Zadru reže tunu i priprema sushi
Kada se prije dva dana super slavni masterchef Toshihiro Nakatsuji okončavajući svoj kulinarski televizijski show - kojega pobožno prati čak 16 milijuna Japanaca, odjavljivao iz programa kazao je kako na nekoliko dana odlazi na veoma dalek put. „Idem u Zadar! U Hrvatsku" - rekao je u kameru najveći japanski majstor u spremanju sushija, ribljeg jela kojega Japanci s rižom pripravljaju već tisuću godina.
Tjedan tune i gala večera u „Arsenalu"
Većina zadarskih restorana u vrijeme trajanja „Tuna, Sushi & Wine festivala" nudit će svojim gostima specijalitete od tune koje dolaze iz tri tunogojilišta zadarske regije. Riječ je o domaćim tunama čija je kvaliteta - naročito masni dio potrbušine od kojega se izrađuje vrhunski sushi - prošle godine na prvom izdanju festivala oborila Japance s nogu.
Ta će tuna iz zadarskih restorana te sushi specijaliteti napravljeni iz ruku masterchefa Toshihiro Nakatsujia te najboljih hrvatskih masterchefova - biti dio ponude na gala večeri u zadarskom „Arsenalu" 5. veljače od 20:30 sati.
Bio je to znak novinarima i snimateljima nacionalne japanske televizije da spakiraju kovčege, laptope i kamere te zajedno s drugim novinarskim ekipama krenu prema Zadru.
Dva dana kasnije, u kuhinjskom prostoru Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru majstor Nakatsuji pozdravio je sve goste na demonstraciji rezanja tune i pripravljanja sushija prvim riječima hrvatskog: „Dobar dan".
Potom je sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa, izrezao tunu sljubivši je s ranije pripremljenom posebnom Yume Nishiki rižom u octu i šećeru.
Tako pripremljen sushi poslužen je gostima demonstracije i učenicima zadarske škole koji su pozorno pratili Nakatsujijevu vještinu. Uz njegovu pomoć, budući zadarski kuhari sami su se oprobali u pripravljanju sushija kako bi stekli osjećaj za jelo koje se smatra najbrže rastućom hranom u zemljama Europske unije.
- FOTOGALERIJA - Japanski masterchef Nakatsuji održao edukaciju pripreme tradicionalnih japanskih jela
Festival je velika stvar za Zadar
Povezivanje s japanskim i dalekoistočnim tržištem izvan tradicionalno sezonskih turističkih mjeseci bio je jedan od ciljeva organizacije zadarskog „Tuna, Sushi & Wine festivala". Gastro razmjena i međusobno upoznavanje udaljenih kultura također je važno za organizatore iz Turističke zajednice Grada Zadra, dok je inicijativa pokretanja festivala došla od japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea. Vrhunski posao i suorganizaciju festivala odradila je osnivačica NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene i predstavnica Počasnog konzulata RH u Osaki Jelena Yamasaki. Zato je i direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe nekoliko puta ponovio na prvoj demonstraciji rezanja tune i pripremanja sushija:
„Veliko hvala gospođi Jeleni! Zaista nam je puno pomogla i bez nje ovog događaja ne bi bilo. Festival je velika stvar za Zadar, a možda sljedeće godine dobijemo i prvi japanski restoran" - istaknuo je Šupe.
Sinoćnje gostovanje slavnog Japanca u Zadru i njegovog kuharskog tima samo je dio programa drugog izdanja „Tuna, Sushi & Wine festivala" kojega od 3. do 7. veljače uz značajnu podršku i suorganizaciju NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki i Ministarstva turizma organizira Turistička zajednica Grada Zadra.
Iako je festival otvoren još u jutarnjim satima izložbom fotografija ikebana i radionicom origamija za djecu i mlade, demonstracija rezanja tune i pripremanja sushija bio je festivalski događaj dana.
„Nadam se kako ćemo u ova dva-tri dana našim gostima ponuditi što više možemo i kako ćemo u ovoj kulturnoj i gastro razmjeni puno naučiti jedni od drugih" - istaknuo je direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe na maloj svečanosti prije Nakatsuijeve demonstracije, a japanski je masterchef nakon pozdrava na hrvatskom izrazio impresioniranost interesom koji u Zadru postoji za sushijem.
200 do 300 sushija za 60 minuta
Precizno s puno duha te uz objašnjenje postupka i vještine: tako je masterchef Toshihiro Nakatsuji rezao tunu i pripremao sushi. Kada nije u pitanju demonstracija, slavni japanski kuhar može ih u sat vremena složiti 200 do 300 u kombinaciji s 80 grama posebne japanske riže.
„Zaista sam iznenađen! Ne možemo u kratko vrijeme naučiti baš sve, ali je bitno da mladi kuhari steknu osjećaj za japansku hranu i okuse. S druge strane i mi želimo naučiti ponešto o hrvatskoj kuhinji", kazao je.
Uz brojne novinare iz lokalnih i nacionalnih hrvatskih medija te japanske novinarske ekipe, na prvoj sushi prezentaciji bili su predstavnici organizatora iz zadarskog TZ-a, članovi Udruge zadarskih restorana s koordinatorom događaja Dubravkom Milinom i glavnim kuharom zadarskog restorana „Foša" Damirom Tomljanovićem. Učenike Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru pratili su njihovi profesori i ravnateljica Jadranka Brkić.
Vezane vijesti
-
Dugi otok ponosi se svojom jedinstvenošću, savršenom čistoćom mora i zraka. Njeguje se i cijeni priroda, a posjetitelji ostaju bez daha pred očaravajućim prizorima skrivenim u pitoresknim mjestima i na skrovitim plažama, pred veličanstvenim klifovima i bujnom vegetacijom!
-
Na temelju Odluke o upisu djece, Dječji vrtić Smješko provodi postupak upisa djece za pedagošku godinu 2024./2025. Zahtjevi za upis djece u redovni vrtićki program primaju se zaključno do 3. svibnja 2024., a dokument zahtjeva može se preuzeti na službenoj web stranici Smješka, ili se može zatražiti u vrtiću.
-
U nedjelju, 5. svibnja, Jakov Zadranin (oko 1400. - 1496.), prvi će put kao blaženik proći ulicama svoga grada. Toga dana franjevci Bitetta doći će u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.
-
Ove godine za Međunarodni dan plesa, Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom za svoje sugrađane i ljubitelje plesne umjetnosti pripremilo je veliki plesni događaj.
Izdvojeno
-
Plesna udruga Gesta već dugi niz godina organizira obilježavanje Svjetskog dana plesa 29. travnja na Trgu 5 bunara.
-
Košarkaši Los Angeles Clippersa uspjeli su poravnati omjer u pobjedama protiv Dallas Mavericksa na 2-2 u prvom krugu doigravanja NBA lige 116-111 gostujućom pobjedom u četvrtoj utakmici, a hrvatski reprezentativni centar Ivica Zubac u toj je pobjedi sudjelovao sa 13 koševa, četiri skoka te po jednom asistencijom, osvojenom loptom i blokadom.
-
Dodjelom nagrada završit će 34. Marulićevi dani, a nakon proglašenja dobitnika izvan konkurencije bit će izvedena predstava Đorđa Kosića "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda (20 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Trg Gaje Bulata 1).
-
U organizaciji udruge Super 8, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, u petak i subotu 3. i 4. svibnja u prostorijama DKC Kino Sv. Filip i Jakov održava se 7. FJAKA film festival
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.