Lifestyle

Glavna uloga hormona

Ne možete kontrolirati kilograme? Mogući "krivac" je štitnjača

Ne možete kontrolirati kilograme? Mogući

Štitasta žlijezda, odnosno štitnjača, nalazi se na prednjoj strani vrata, u području ispred i ispod grkljana.  Sastoji se od dva režnja koji su smješteni postrano uz dušnik i grkljan, a povezani su uskim tračkom koji se nalazi ispred grkljana.

Žljezdani epitel oblikuje folikule u koje izlučuje žućkastu masu koja sadrži dva glavna hormona štitnjače, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji se prenose krvlju uglavnom vezani za globulin.

Glavna uloga navedenih hormona je regulacija intenziteta metabolizma u organizmu.

Ukoliko u organizmu postoji nedostatak navedenih hormona bazalni metabolizam može se smanjiti za čak 40%, dok u slučaju povećane razine navedenih hormona u organizmu bazalni metabolizam može biti ubrzan do čak 50%.

Usporavanje metabolizma uzrokuje povećanje, dok ubrzan metabolizam podrazumijeva gubitak tjelesne mase.
 

Hormoni štitnjače povećavaju metabolizam ugljikohidrata i masti te djeluju na krvožilni sustav na način da povećavaju protok krvi i ventilski priljev, a što za posljedicu ima porast minutnog volumena te frekvencije srca.

Zbog povećane brzine metabolizma povećava se potrošnja kisika, odnosno frekvencija i dubina disanja. 
 
Za sintezu hormona štitnjače potrebne su godišnje količine joda u iznosu oko 50 mg. Zbog jodiranja kuhinjske soli ljudima je jod u prehrani lako dostupan.

Tireotropni hormon (TSH) adenohipofize odgovoran je za izlučivanje hormona od strane štitnjače, a hormoni štitnjače mehanizmom povratne sprege reguliraju izlučivanje TSH.

U slučaju kada štitnjača izlučuje preveliku količinu hormona oni zaustavljaju oslobađanje TSH, a što dovodi do normaliziranja djelovanja štitnjače.

Kod premalog lučenja hormona od strane štitnjače smanjuje se inhibicija hipofize i hipotalamusa te se luče veće količine TSH, a što za posljedicu ima pojačanje izlučivanja hormona od strane štitnjače. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.