Lifestyle

Mjere opreza

Pet namirnica koje ne smijete podgrijavati

Pet namirnica koje ne smijete podgrijavati

Ubrzani tempo života doveo je do potrebe pripreme obroka unaprijed te uobičajeno podgrijavanje istih.

Mikrovalna pećnica gotovo je neizostavna u kuhinji današnjice, a vrlo često je prisutna i na radnim mjestima.


Sljedećih 5 namirnica akreditirane su od strane Food Standards Agency i European Food Information Council kao namirnice čije bi se podgrijavanje trebalo izbjegavati. 
 
Piletina

Piletina te druge vrste peradi sadrže parazite salmonele.
 
Ova činjenica poseban značaj dobiva kada je riječ o podgrijavanju mesa u mikrovalnoj pećnici iz razloga što se svi dijelovi mesa ne zagrijavaju ravnomjerno.

Pileće meso je prilikom pečenja potrebno učestalo okretati kako bi se ravnomjerno termički obradilo. 
 
Pileće meso također ne bi trebalo podgrijavati iz razloga što posjeduje veću gustoću proteinskog sastava od crvenog mesa, a prilikom podgrijavanja proteini se drugačije razgrađuju te mogu izazvati želučane tegobe. 
 
Riža

Pohranjivanje kuhane riže prema Food Standards Agency bitniji je segment od samog podgrijavanja iste.

Pohrane riže na sobnoj temperaturi kako bi se naknadno konzumirala može dovesti dovesti do pojave štetnih spojeva koji uzrokuju povraćanje i proljev, podgrijavanje riže iste neće eliminirati. 
 
Krumpir

Podgrijavanje krumpira, jednako kao i riže, samo po sebi nije problem koliko je pohrana istog nakon termičke obrade.

Ukoliko se krumpir ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi te se na taj način ohladi, a osobito ako je pritom prekriven, na primjer aluminijskom folijom, stvaraju se uvjeti za pojavu skupine bakterija Clostridium botulinum.

Podgrijavanje krumpira nije siguran način za uklanjanje bakterija stoga konzumacija krumpira nakon podgrijavanja nije poželjna. 
 
Gljive

Ukoliko se adekvatno ne pohrane, gljive se nakon termičke obrade vrlo jednostavno mogu pokvariti te izazvati želučane tegobe.

Prema informacija European Food Information Council gljive se smiju pohraniti u hladnjaku u vremenskom periodu od 24 sata te se prije konzumacije smiju podgrijati na temperaturi do 70 °C. 

Špinat i drugo lisnato povrće

Ovisno o mjestu uzgoja špinat, ali i druge vrste lisnatog povrće mogu sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin djeluje kancerogeno.

Iz navedenog razloga podgrijavanje špinata u potpunosti je neprikladno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.