Tuna & Sushi festival
Bistro Pjat: Najbolja domaća spiza i tradicionalni japanski sushi
Crni i bijeli kruh i peciva za hamburgere iz vlastite proizvodnje, domaći pršut, vrhunski spremljena i dnevno svježa domaća spiza, specijaliteti pripremljeni s umijećem i ljubavlju – dočekat će vas u ugodnom prostoru ambijentalnog bistroa „Pjat“, jednog od najuglednijih i najkvalitetnijih zadarskih restorana
Dočekat će vas po narudžbi i još nešto čime se u Zadru malo tko može pohvaliti: sushi, drevna poslastica od tune kojoj niti jedan Japanac ne može odoljeti i koja je sastavni dio spektakularne zadarske manifestacije „Tuna, Sushi & Wine festival“.
Zato će u tjednu zadarskog gastronomskog festivala bistro „Pjat“ petkom i subotom, među ostalim izborom specijaliteta od tune, imati i ekstravagantnu ponudu sushija! Na tečajevima kod proslavljenog šefa Vida Nikolića iz zagrebačkog restorana „Time“ naučila ga je na tradicionalan način spravljati Anita Mialić, supruga vlasnika „Pjata“ Lea Mialića.
Kako je gospođa Mialić ljubiteljica ribljih specijaliteta, pohađala je još niz drugih tečajeva i radionica pripreme sirove ribe u Splitu i Istri gdje se upoznala s kulinarskim umijećem televizijske kuharske zvijezde Davida Skoke.
„Djeca nam obožavaju sushi, pa sam ga zbog toga naučila spremati. Naravno, i meni se jako sviđa kombinacija svježe tune, vrhunske riže i različitih začina koje koriste Japanci za pripremu sushija“, kaže nam gospođa Anita predstavljajući tri vrste tradicionalnog sushija: slikoviti nigiri, kultni hosomaki – koji se nalazi na logotipu „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – te uramaki koji izgleda šareno poput slasnog kolačića.
Sve što se gostima nudi u „Pjatu“ zaista je pjat najbolje domaće kuhinje: hrana se nabavlja na peškariji, pijaci, najboljim zadarskim mesnicama i jednim dijelom iz obiteljskog vrta u Sukošanu gdje živi obitelj Mialić. Drugim riječima, na blitvi, zelju ili bilo čemu drugom u „Pjatu“ kemije nema niti u tragovima. Nema je ni na raskošnoj vinskoj karti koja u „Pjatu“ nudi sve najbolje što postoji u zadarskoj regiji i Hrvatskoj.
„Pokušavamo biti drukčiji i prepoznati kao kvalitetna konoba s najboljom mogućom domaćom spizom i pristupačnim cijenama“, ističe Leo Mialić ugostiteljsku usmjerenost „Pjata“ koji marende s predjelom i desertom nudi za 60 kuna.
Krem juha, potom pašticada, gulaš, veprovina, teleća jetrica ili naravni, jota, gavuni, trlje, palamida, salata od hobotnice, manule – već prema onomu što se dnevno zatekne na peškariji, pijaci ili u mesnici – sprema se i nudi svježe te uz desert, recimo štrudel od jabuka i suhih grožđica, čini spomenuti slijed od 60 kuna.
Dio ponude vezan uz hranu s tjesteninama u „Pjatu“ također
spremaju sami. Raviole, pašte, njoke – sve je domaće i
proizvedeno u „Pjatu“, baš kao i svi deserti iz dnevne ponude.
Domaći su i povrtni maneštruni, brudeti, bakalar i rižoti; nađe
se i pohani morski pas sa šufiganim zeljem, razna divljač, šnicli
u umaku s pireom, ali i tradicionalna gregada spremljena na
starinski koja šarmira već na prvi pogled.
„Ubacimo u gregadu i pokojeg raka ili škampe, a posebno je lijepo
što ga poslužujemo u tečicama. Našim sezonskim gostima se jako
sviđa“, s ponosom zaključuje Mialić.
Bistro „Pjat“ do 1. ožujka radi po zimskom radnom vremenu: od
ponedjeljka do četvrtka do 17 sati, petkom i subotom do 23 sata,
dok nedjeljom ne radi.
Sushi s vrhunskim sastojcima
Kako su svi sastojci za tradicionalni japanski sushi, izuzev
domaće tune, originalne japanske proizvodnje, mogu se nabaviti
jedino u specijaliziranim japanskim dućanima koji u Hrvatskoj
postoje u Zagrebu. Riža je vrhunske i nemjerljive kvalitete, kao
i sve ostalo što čini tradicionalni sushi.
Najbolja konoba u Zadru
Bistro „Pjat“ u prosincu 2015. godine dobio je od gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete „Nasmiješeno sunce“ u kategoriji najbolje konobe. Po općoj procjeni, nagrada je došla u prave ruke.
„Naš ugostiteljski koncept najbliži je ideji tradicionalne
dalmatinske konobe. Ona je osnovna ugostiteljske jedinica ovih
krajeva, ali je, na žalost, zaboravljena u svojim tradicionalnim
osnovama ili je potpuno promašena. Mi se u svakom pogledu trudimo
biti prava dalmatinska konoba, zato sam najsretniji kada gost iz
Pjata izađe sretan“, ističe Mialić.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Reci što misliš!