Sedam dana za detoks tretman
Kompletan jelovnik za gubitak "blagdanskih" kilograma
Detoks plan ne zagovara post, sadrži sve skupine hrane te ga zdravi ljudi koji žele skinuti višak kilograma mogu koristiti na duge staze, kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender
Uzmete li u obzir da prosječne energetske potrebe žene iznose
2200 kalorija, pridržavajući se jelovnika od 1600 kalorija,
možete gubiti oko 0,6 kg na tjedan.
- Cilj detoksikacije je skinuti teret koji organi za
detoksikaciju svakodnevno podnose i time poboljšati njihov rad
kako bi bili uspješniji u obavljanju svog zadatka. Kvalitetan
plan za detoksikaciju podrazumijeva eliminaciju teško probavljive
hrane - kofeina, mliječnih proizvoda, bijelog šećera, sokova s
dodanim šećerom i alkohola - kaže doc. dr. sc. Darija
Vranešić Bender iz Vitaminoteke.
Fokus je, nastavlja, na voću i povrću uz dodatak sjemenki,
orašastih plodova i obilje vode.
- Luk, celer, hren, daikon, cikla, rotkvice povrće je
koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, a
tradicionalno se nazivaju ‘čistači krvi’, pa su stoga ove
namirnice prijateljski naklonjene bubrezima i jetri. Budući da su
žene često usmjerene na učinkoviti gubitak kilograma i poticanje
probave, u redukcijsku detoksikacijsku dijetu treba dodati i suhe
smokve, šljive i dovoljnu količinu tekućine - kaže
nutricionistica.
Fitokemikalije posebno korisne ženama su lignani i fitoestrogeni. Lignane u najvećem udjelu nalazimo u sjemenkama i ulju lana, a fitoestrogene u raznim mahunarkama, posebice soji, ali i grahu, leći, slanutku, mahunama - stoga ih treba uključiti u ‘ženski’ detoksikacijski jelovnik, savjetuje Vranešić Bender.
- Općenito, mahunarke su poželjne zbog povoljnog profila aminokiselina, niskoga glikemijskog indeksa i brojnih korisnih tvari koje sadrže. U borbi protiv masnog tkiva tradicionalno se koriste grejp i ocat. Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin - pojašnjava i dodaje da je zeleni čaj uz dokazani učinak na liniju, učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i potiče izlučivanje štetnih tvari.
- Detoksikacijska dijeta treba sadržavati što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom poput kuhanja, pripreme na pari i pirjanja. Također, kvalitetna detoksikacijska dijeta ne zagovara post nego predstavlja uravnoteženu dijetu koja neće uzrokovati nutritivne deficite - napominje nutricionistica Vranešić Bender.
Budući da su u jelovnicima nutricionističkog tima Vitaminoteke zastupljene sve skupine namirnica, zdravi ljudi koji imaju višak kilograma mogu ih koristiti u mršavljenju “na duge staze”, no ne preporučuju se djeci, adolescentima, starijim ljudima te trudnicama i dojiljama, za koje vrijede posebne prehrambene preporuke.
Dopuštena hrana
• Luk, celer
• Hren, cikla
• Daikon, rotkvice
• Suhe smokve i šljive
• Sjemenke i ulje lana
• Grah, leća
• Slanutak, mahune
• Grejp
• Ocat
• Zeleni čaj
Zabranjena hrana
• Alkohol i kofein
• Bijeli šećer
• Mliječni proizvodi
• Industrijski prerađena i teško probavljiva hrana
Tjedni jelovnik
1. DAN
Doručak
• Frape od banane: u blenderu izmiksajte bananu, 10 badema,
2 dl zobenog mlijeka i žlicu meda
Međuobrok
• Suhe smokve (5 komada)
Ručak
• Integralni dvopek (6 komada) namazan namazom od graha: bijeli
grah iz konzerve (pola konzerve) zgnječite vilicom i dodajte
žličicu maslinova ulja, malo soli i papra i dobro izmiješajte.
Namazom premažite dvopek, a na vrh stavite kisele krastavce i
pospite klicama (alfalfa ili klicama rotkvica) i dodajte komadić
sira ementalera (20 g), probiotički jogurt (150 g)
Večera
• Juha od celera i graška: crveni luk i protisnuti češnjak
propirjajte na žlici maslinova ulja, zatim dodajte korijen celera
od 50 g i nekoliko stabljika celera narezanih na sitno te
začinite solju, paprom, prstohvatom kurkume i origanom te
pirjajte 10 minuta. Zatim dodajte mali krumpir narezan na
kockice, ulijte vodu i kuhajte. Kuhano povrće pasirajte i zatim
dodajte 50 g zamrznutoga graška te kuhajte dok ne omekša.
Kikiriki sirovi, nesoljeni (30 g), Svježi ananas (200 g)
Energetska vrijednost: 1624 kcal
Ugljikohidrati (%E): 56%
Masti (%E): 31%
Bjelančevine (%E): 13%
2. DAN
Doručak
• 5 žlica sitnih zobenih pahuljica kuhajte minutu u 2,5 dl
zobenog mlijeka i umiješajte prstohvat cimeta
Međuobrok
• Suhe šljive (6 komada)
• Šaka lješnjaka (30 g)
Ručak
• Burgeri od puretine i tikvica: 125 g mljevene puretine
pomiješajte s 1/4 sitno nasjeckane tikvice i 2 žlice krušnih
mrvica, začinite solju, paprom i s malo čilija. Oblikujte dva
popečka i ispecite na grill tavi na naglo na malo ulja.
• 100 g salate od crvenoga kupusa začinjene s 2 žličice maslinova
ulja i jabučnim octom
• 200 g kuhanih zelenih mahuna, prelivene žličicom maslinova ulja
Večera
• Frape od manga s đumbirom: u blenderu izmiksajte naribani
đumbir, mrkvu, sok limete ili limuna, manji mango i 2 dl svježeg
soka od naranče, 5 rižinih krekera
Energetska vrijednost: 1609 kcal
Ugljikohidrati (%E): 56%
Masti (%E): 31%
Bjelančevine (%E): 13%
3. DAN
Doručak
• Prosena kaša s voćem: skuhajte 50 g prosa u vodi, iscijedite
polovicu naranče i sok pomiješajte s prosom. Drugu polovicu
narežite na komadiće, zatim dodajte narezani kivi i bananu te
žličicu usitnjenih sjemenki lana
Međuobrok
• Jabuka
Ručak
• Varivo od poriluka i slanutka: na žlici ulja propirjajte sitno
nasjeckani poriluk (pola manjeg). Zatim dodajte 100 g batata
narezanog na kockice, zalijte vodom i žlicom pasirane rajčice te
kuhajte 10 minuta. Dodajte 50 g slanutka (prethodno skuhanog) i
kurkumu te kuhajte 10-ak minuta. Pospite peršinovim listom
• 2 rižina krekera
Večera
• Integralni dvopek (5 komada) namazan sirnim namazom (50 g) uz
dodatak mozzarelle (60 g) • Svježa korabica
• 3 dl svježe cijeđenog soka od grejpa i naranče
Energetska vrijednost: 1602 kcal
Ugljikohidrati (%E): 62%
Masti (%E): 23%
Bjelančevine (%E): 15%
4. DAN
Doručak
• Integralni dvopek (4 komada) namazan maslacem od kikirikija (4
žličice) i pekmezom (2 žlice)
• Šalica zobenog mlijeka (2,5 dl)
Međuobrok
• Jabuka
• Probiotički jogurt (330 g)
• Suhe marelice (50 g)
Ručak
• 30 g palente skuhajte sa žličicom maslinova ulja i poslužite s
200 g čvrstog jogurta i žličicom usitnjenih sjemenki lana
Večera
• Kus-kus s gljivama i bučom uz dodatak dvije žlice
parmezana
• Propirjajte žlicu luka na žlici maslinova ulja. Zatim dodajte
50 g gljiva narezanih na listiće i zalijte žlicom bijelog vina.
Malo propirjajte pa dodajte 50 g buče. U međuvremenu zakuhajte
vodu i prelijte preko 50 g kus-kusa te pustite da stoji desetak
minuta i zatim ga dobro promiješajte. Gotovi kus-kus umiješajte u
gljive i sve kratko pirjajte. Na kraju umiješajte žličicu maslaca
i peršinov list.
• Zelena salata pomiješana s radičem, začinjena sa 100 g octa i s
dvije žličice maslinova ulja
Energetska vrijednost: 1591 kcal
Ugljikohidrati (%E): 53%
Masti (%E): 33%
Bjelančevine (%E): 14%
5. DAN
Doručak
• 50 g kukuruznih pahuljica
s 200 g light kefira
Međuobrok
• Nar, komad
• Banana
Ručak
• Riblja salata od oslića, krumpira i rikule
• 200 g krumpira ogulite, narežite na kockice i skuhajte. 150 g
oslića skuhajte u vodi s nekoliko zrna papra, lovorovim listom i
nekoliko kriški limuna. Skuhani oslić natrgajte na manje komade.
Napravite preljev od limunova soka (pola limuna), žlice maslinova
ulja, mljevenog papra i peršinova lista. Sve sastojke
pomiješajte, dodajte 100 g rukole i prelijte preljevom te
promiješajte.
Večera
• Dvije kriške raženoga kruha
• 200 g kelja na lešo, prelivenog žlicom maslinova ulja i posutog
sjeckanim češnjakom
• Šaka oraha
Energetska vrijednost: 1594 kcal
Ugljikohidrati (%E): 52%
Masti (%E): 32%
Bjelančevine (%E): 16%
6. DAN
Doručak
• U blenderu izmiksajte bananu, 200 g mladog (baby) špinata, 250
ml soka od jabuke i sok od jednog limuna ili limete
Međuobrok
• Paketić integralnih krekera (30 g)
• Grožđice (50 g)
Ručak
• Vegeburgeri - 3 komada:
15 g sirove leće ili graha (50 g kuhanih mahunarki), žlica sitnih
zobenih pahuljica, češanj češnjaka, peršin, dimljeni tofu (30 g),
žličica maslinova ulja, sol
Umak: žlica vrhnja (zobenog, sojina ili kiselog), pola žličice
senfa, pola žličice kurkume Priprema: U kuhanu izgnječenu leću
dodajte zobene pahuljice, češnjak, peršin, dimljeni tofu i sol.
Promiješajte i oblikujte okrugle plosnate oblike. Zagrijte
pećnicu na 180°C i pecite burgere 10 minuta pa ih okrenite na
drugu stranu i pecite još 10 minuta. Poslužite uz umak i kuhanu
integralnu rižu (skuhajte 50 g).
• Naribana cikla i mrkva (100 g) na salatu, začinjene octom i s
dvije žličice maslinova ulja
Večera
• 80 g tune konzervirane u maslinovu ulju
• 3 integralna dvopeka
• 200 g jogurta s umiješanim zamrznutim višnjama (100 g), žlicom
meda i malo cimeta ili muškatnog oraščića
Energetska vrijednost: 1597 kcal
Ugljikohidrati (%E): 57%
Masti (%E): 29%
Bjelančevine (%E): 14%
7. DAN
Doručak
• Dva tvrdo kuhana jajeta s dva komada integralnog tosta, svježa
paprika
Međuobrok
• Kruška
• 50 g sušenih brusnica
Foto: Dreamstime
Ručak
• Tikvice punjene heljdom i tofuom. Sastojci: tikvica, rajčica,
žlica ulja, 2 žlice sjeckanog luka, pola ribane mrkve (oko 50 g),
6 žlica heljdine kaše, tofu narezan na kockice (50 g), peršinov
list, sol i papar Priprema: Sitno nasjeckan luk i ribanu mrkvu
ispirjajte na žlici ulja. Smjesu pirjanog luka i mrkve umiješajte
u heljdinu kašu te dodajte tofu i peršinov list. Smjesu začinite
solju i paprom. Tikvice izdubite, složite ih u dublju posudu, a
između stavite kriške rajčice. Tikvice napunite pripremljenom
smjesom pa nalijte malo vode u posudu tako da voda prekrije dno.
Tikvice pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi dok ne
omekšaju.
• 100 g grah salate
Večera
• Sendvič od integralnog baguetta (100 g) sa žličicom pesta
genovese, mozzarellom narezanom na tanke kriške (60 g, pola
pakiranja od 125 g) i rajčicom narezanom na kriške (100 g, pola
rajčice)
Energetska vrijednost: 1628 kcal
Ugljikohidrati (%E): 54%
Masti (%E): 30%
Bjelančevine (%E): 16%
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Na dijeti ste i strogo pazite na svoju prehranu, a onda vam se omakne 'cheat day' pa pojedete sve slatko što imate u kuhinji? Sada više ne
-
"Proširio mi se želudac", obično kažemo kada primijetimo da možemo pojesti više i da smo češće gladni. No može li se želudac zaista proširiti i o čemu se zapravo radi kada primijetimo da nam treba više hrane da napunimo želudac?
-
Izdvojeno
-
Međunarodni istraživački tim pod vodstvom Ivana Đikića s Instituta za biokemiju II Goethe Sveučilišta u Frankfurtu otkrio je novi mehanizam ključan za proizvodnju staničnih proteina, koji otvara vrata dijagnosticiranju niza bolesti uključujući određene vrste raka, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, objavljeno je u časopisu Science.
-
Večeras, 16. studenoga, priliku da uživati u jedinstvenom programu ovog fenomenalnog zbora imat će zadarska publika, u HNK u Zadru, a sutra zagrebačka publika u Lisinskom.
-
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda na ročištu zakazanom za 10 sati odlučuje o određivanju istražnog zatvora bivšem ministru zdravstva Viliju Berošu koji je nakon uhićenja i ispitivanja u Uskoku prenoćio u policijskom pritvoru. Vili Beroš prvi je put dao izjavu nakon uhićenja.
-
Predstavu izvodi sjajni Ivan Raffaelli čija izvedba oživljava lik oca suočenog s dubokim i izazovnim pitanjima roditeljstva
Reci što misliš!