Lifestyle

Oprezno večeras

Problemi po alkoholu u novogodišnjoj noći - lažni alkohol i zabrana točenja

Problemi po alkoholu u novogodišnjoj noći - lažni alkohol i zabrana točenja
Thinkstock

Britanske vlasti su upozorile novogodišnje partijanere na lažni alkohol koji se pojavljuje u prodaji za Novu godinu. Jeftini, lažni alkohol u sebi sadrži potencijalno smrtonosne sastojke iz antifriza, razrjeđivača boje i proizvoda za čišćenje

Lokalno vladino udruženje koje predstavlja više od 370 vijeća u Engleskoj i Walesu je upozorilo na ovakvu situaciju nakon što su zaplijenili krivotvorenu votku, čije je testiranje pokazalo kako u sebi sadrži opasne količine proizvoda za čišćenje i razrjeđivača boje. 

Kako prepoznati opasna pića?

Ovi sastojci su jako opasni, te mogu izazvati sljepilo, povraćanje i probleme sa jetrom. Uz votku, zaplijenjeno je i pivo te vino sa opasnim sastojcima. 

Brojni su načini na koje se može uočiti krivotvoreni alkohol koji uključuju nepoznate brendove pića, neravne etikete, te cijene alkohola koje su nerealne i predobre da bi bile istinite. 

Novogodišnja noć je noć u kojoj se konzumira najviše alkohola pa je opasnost posebno velika. 

Zabrana alkohola

U susjednom Sarajevu je pak zabranjeno točenje alkohola za vrijeme dočeka Nove Godine. Na trgu Bosne i Hercegovine će okupljene u Novu Godinu uvesti Dino Merlin, dok će biti omogućen i prijenos koncerta.

Iako su brojne političke struje nazvale ovakvu odluku uvodom u šerijatski zakon, premijer kantona Sarajevo naglašava kako je to praksa u svim civiliziranim zemljama svijeta, te se poziva na legendarni doček Nove Godine na Times Squareu na kom je također zabranjeno točenje alkohola za vrijeme proslave. 


Reci što misliš!