Lifestyle

Fit kantun

Tri metode treninga za veliku potrošnju blagdanskih kalorija

Tri metode treninga za veliku potrošnju blagdanskih kalorija

Evo kako možete vaš trening pretvoriti u odličan alat za sagorijevanje blagdanskih kalorija

Ovih dana sigurno jedete više kalorija nego inače, i to je uredu. Svatko bi trebao moći uživati i opustiti se u blagdanskom raspoloženju i blagdanskoj hrani koje ima u izobilju, a sigurno u tu hranu ne spada jabuka, ili posni sir. No, nemojte se baš potpuno opustiti; ako već ne birate što ćete jesti, te gotovo svakodnevno unosite nešto više kalorija nego što vam je potrebno, ostanite dosljedni vježbanju.

Treningom možete znatno povećati sagorijevanje kalorija i tako uravnotežiti unos i potrošnju energije, te održavati tjelesnu kilažu. Međutim, trening se mora prilagoditi tako da se ostvari veća kalorijska potrošnja. Evo kako možete vaš uobičajen trening pretvoriti u odličan alat za sagorijevanje blagdanskih kalorija.

Vježbe u stanicama

Koje god vježbe radite i s kojim god rekvizitima, možete ih izvoditi u staničnom obliku s kratkim pauzama između stanica što će prilično povećati metaboličku potrošnju na treningu. Pripremite prostor i rekvizite za svaku vježbu posebno u nekakvom nizu ili krugu tako da što brže i lakše prelazite na novu vježbu. Odredite vremenski interval (20-40 sekundi) ili broj ponavljanja (10-20) u kojem ćete raditi svaku vježbu; po završetku jedne vježbe odmah prelazite na stanicu druge vježbe sa što kraćom pauzom između vježbi. Nakon odrađenog čitavog kruga napravite pauzu od 1-2 minute pa ponovite krug.

Superserije

Superserije su odlična metoda za povećanje intenziteta i potrošnje energije. ova metoda predstavlja dvije vježbe koje se izvode u paru, u jednoj seriji bez pauze između ponavljanja prve i druge vježbe; nakon što se napravi određen broj ponavljanja jedne vježbe, odmah se rade ponavljanja druge vježbe i to predstavlja jednu superseriju. U svom treningu odaberite 2-4 para vježbi i za svaki par vježbi napravite 3-4 superserije u rasponu od 10-20 ponavljanja za svaku vježbu. Primjerice, jedna superserija se može sastojati od 10 sklekova i 10 ponavljanja veslanja u pretklonu.

HIIT završnica

HIIT metoda, metoda vježbanja u intervalima visokog i umjerenog intenziteta, odlična je za ostvarivanje velike potrošnje kalorija zato jer će nakon takvog, iako kratkog, vježbanja organizam još dugo sagorijevati energiju. Dodajte kratku HIIT završnicu na kraju vašeg treninga koja ne mora biti duža od 10-ak minuta. Odaberite aktivnost poput trčanja, veslanja, bicikliranja, preskakanje vijače i sl., te izvodite odabranu aktivnost u intervalima 10/10, 10/20 ili 10/30 sekundi. Prvi interval od 10 sekundi predstavlja interval visokog intenziteta ili sprinta, a drugi interval za umjeren, lakši tempo. Primjerice, 10 sekundi napravite sprint, pa onda 10, 20 ili 30 sekundi lagano joggirate, pa opet sprint.  


Reci što misliš!