Lifestyle

Svaki komad mesa sadrži različitu količinu masti

Savjeti za kuhanje i pečenje crvenog mesa, ribe i peradi

Savjeti za kuhanje i pečenje crvenog mesa, ribe i peradi

Nekoliko savjeta vezanih uz termičku obradu crvenog mesa, mesa peradi te ribe može vas potaknuti da promijenite neku od, eventualno stečenih, navika za koju i niste znali da vam može naštetiti.

 

Crveno meso

Svaki komad mesa sadrži različitu količinu masti u svom sastavu.

Nastojte da vaša prehrana ne uključuje veće količine masti životinjskog porijekla.

Također, izbjegavajte pečenje mesa na vrlo visokim temperaturama.

Dugotrajno pečenje na visokoj temperaturi meso može isušiti i učiniti ga bezukusnim, ali također može izazvati i pojavu kancerogenih tvari.

Priprema komada mesa, osobito onih koji sadrže velike količine masti, na visokim temperaturama može biti vrlo opasno po zdravlje iz razloga što se takvom termičkom obradom stvaraju kancerogene tvari. Riječ je o heterocikličkim aromatičnim aminima (HAA).

Ukoliko se masno meso priprema na roštilju problem je još značajniji.

Pripremanje masnog mesa na roštilju dovodi do nastajanja policikličkih aromatskih ugljikovodika koji nastaju u dimu kada masnoća iz mesa kaplje na žar. Kancerogeni dim koji se podiže sa žara direktno ulazi strukturu mesa.

Ukoliko se odlučite za pripremu masnijih komada mesa bilo bi dobro da meso prije pečenja prokuhate kako bi ono kuhanjem izgubilo dio masti svoga sastava. Na navedeni način meso je adekvatnije za pečenje na roštilju, a općenito gledano, za prethodno prokuhano meso potreban je kraći vremenski period za pečenje istog na vrlo visokim temperaturama.

Meso peradi
Meso peradi poznato je po svojim nutritivnim vrijednostima, a također treba napomenuti kako takvo meso uobičajeno sadrži vrlo malo masti. Izrazito prikladna za konzumaciju su pileća i pureća prsa.

Ukoliko prilikom pripreme mesa ne uklonite kožu peradi svakako preporučujemo da to učinite prije same konzumacije. Nerijetko je upravo uz kožu prisutan visok udio masti.

Kao najadekvatnija termička obrada savjetuje se kuhanje mesa peradi, međutim, ukoliko se odlučite za pirjanje ili pečenje mesa izbjegavajte dodavanje masti.

Umjesto da za pripremu mesa koristite ulje savjetujemo vam da meso podlijete vodom ili, na primjer, sokom limuna i naranče.

Riba

Problem adekvatnosti konzumacije ribe proizlazi iz problema njene nabavke, odnosno kupnje.

Nastojte kupnju ribe obavljati kod provjerenih prodavača te uvijek provjerite sjaje li riblje oči dovoljno da biste ribu mogli smatrati svježom.

Nadalje, napominjemo kako svježa riba može imati samo blagi riblji miris.

Prilikom termičke obrade ribe također nastojte izbjegavati dodavanje masti. Kvalitetnim mastima ribu možete začiniti prilikom serviranja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.