Odvojite želje od potrebe
Mehaničko, a ne svjesno jedenje put je k pretilosti
Mehaničko, nesvjesno jedenje pogubno je za tjelesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u Food Today na temelju znanstvenih studija i savjetuju 'otvorite sva osjetila kako biste uživali više, a jeli manje'.
"Prije nego otvorite vrata hladnjaka, najprije duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte si vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savjetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Europsko vijeće za informaciju o prehrani).
U borbi protiv pretjeranog unosa hrane važna je i veličina tanjura, savjetuju autori i također se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjur veći to će biti puniji, a veća pakiranja hrane u trgovinama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjuri za 30 posto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori.
Za svjesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pozornosti. Autori tako savjetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računala i mobitela kako im ništa ne bi odvraćalo pozornost s jela.
Nadalje, za konzumaciju hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.
"Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su okus, tekstura, izgled i usporava vrijeme potrebno da se mozgu dojavi osjećaj sitosti koji nas potiče da prestanemo jesti", stoji u članku.
Drugim riječima, svjesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je osobito važno za osobe koje se bore protiv pretjerane tjelesne težine.
Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma u osoba koje su preuzele načelo svjesnog konzumiranja hrane.
"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumjeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utječu na taj proces", zaključuju autori. U očekivanju tih studija savjetuju malene zalogaje i dugo, dugo žvakanje te prisutnost svih osjetila radi koncentracije na miris, na teksturu, na okus, boje i općenito izgled hrane.
Ukratko, treba uživati u okusima da bi se jelo manje.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Joey Chestnut iz Kalifornije u petak je u New Yorku osmi put zaredom ponio naslov svjetskog prvaka u jedenju hot doga, a obranu naslova iskoristio je da ponudi brak svojoj djevojci što je ona i prihvatila na radost 30.000 gledatelja
Izdvojeno
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.