Odvojite želje od potrebe
Mehaničko, a ne svjesno jedenje put je k pretilosti
Mehaničko, nesvjesno jedenje pogubno je za tjelesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u Food Today na temelju znanstvenih studija i savjetuju 'otvorite sva osjetila kako biste uživali više, a jeli manje'.
"Prije nego otvorite vrata hladnjaka, najprije duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte si vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savjetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Europsko vijeće za informaciju o prehrani).
U borbi protiv pretjeranog unosa hrane važna je i veličina tanjura, savjetuju autori i također se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjur veći to će biti puniji, a veća pakiranja hrane u trgovinama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjuri za 30 posto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori.
Za svjesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pozornosti. Autori tako savjetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računala i mobitela kako im ništa ne bi odvraćalo pozornost s jela.
Nadalje, za konzumaciju hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.
"Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su okus, tekstura, izgled i usporava vrijeme potrebno da se mozgu dojavi osjećaj sitosti koji nas potiče da prestanemo jesti", stoji u članku.
Drugim riječima, svjesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je osobito važno za osobe koje se bore protiv pretjerane tjelesne težine.
Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma u osoba koje su preuzele načelo svjesnog konzumiranja hrane.
"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumjeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utječu na taj proces", zaključuju autori. U očekivanju tih studija savjetuju malene zalogaje i dugo, dugo žvakanje te prisutnost svih osjetila radi koncentracije na miris, na teksturu, na okus, boje i općenito izgled hrane.
Ukratko, treba uživati u okusima da bi se jelo manje.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Joey Chestnut iz Kalifornije u petak je u New Yorku osmi put zaredom ponio naslov svjetskog prvaka u jedenju hot doga, a obranu naslova iskoristio je da ponudi brak svojoj djevojci što je ona i prihvatila na radost 30.000 gledatelja
Izdvojeno
-
Hrvatska teniska reprezentativka Tara Wuerth (WTA - 730.) osvojila je naslov pobjednice ovogodišnjeg izdanja Zagreb Ladies Opena pobijedivši Srpkinju Lolu Radivojević (WTA - 367.) sa 7-5, 5-3 u subotnjem finalu odigranom u TC "Maksimir".
-
U posljednjih nekoliko desetljeća površine pod posidonijom u Sredozemlju, pa tako i u Hrvatskoj, smanjile su se za više od 30%. Te morske livade, nekad pune života, postaju morske pustinje. Najveći je problem sidrenje.
-
Hrvatski pjevač Baby Lasagna nakon drugog eurovizijskog mjesta ostvario je još jedan uspjeh - njegova "Rim Tim Tagi Dim" ušla je na službenu top 40 ljestvicu britanskih singlova.
-
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.