Odvojite želje od potrebe
Mehaničko, a ne svjesno jedenje put je k pretilosti
Mehaničko, nesvjesno jedenje pogubno je za tjelesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u Food Today na temelju znanstvenih studija i savjetuju 'otvorite sva osjetila kako biste uživali više, a jeli manje'.
"Prije nego otvorite vrata hladnjaka, najprije duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte si vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savjetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Europsko vijeće za informaciju o prehrani).
U borbi protiv pretjeranog unosa hrane važna je i veličina tanjura, savjetuju autori i također se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjur veći to će biti puniji, a veća pakiranja hrane u trgovinama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjuri za 30 posto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori.
Za svjesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pozornosti. Autori tako savjetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računala i mobitela kako im ništa ne bi odvraćalo pozornost s jela.
Nadalje, za konzumaciju hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.
"Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su okus, tekstura, izgled i usporava vrijeme potrebno da se mozgu dojavi osjećaj sitosti koji nas potiče da prestanemo jesti", stoji u članku.
Drugim riječima, svjesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je osobito važno za osobe koje se bore protiv pretjerane tjelesne težine.
Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma u osoba koje su preuzele načelo svjesnog konzumiranja hrane.
"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumjeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utječu na taj proces", zaključuju autori. U očekivanju tih studija savjetuju malene zalogaje i dugo, dugo žvakanje te prisutnost svih osjetila radi koncentracije na miris, na teksturu, na okus, boje i općenito izgled hrane.
Ukratko, treba uživati u okusima da bi se jelo manje.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Joey Chestnut iz Kalifornije u petak je u New Yorku osmi put zaredom ponio naslov svjetskog prvaka u jedenju hot doga, a obranu naslova iskoristio je da ponudi brak svojoj djevojci što je ona i prihvatila na radost 30.000 gledatelja
Izdvojeno
-
Nacionalni avioprijevoznik Srbije, Air Serbia, za ljeto 2025. godine planira 6 redovnih linija prema Hrvatskoj iz Beograda.
-
Prvi mandat predsjednika Milanovića istječe 19. veljače, a iz Ureda predsjednika o detaljima inauguracije još ne žele govoriti.
-
Dnevni horoskop za 19. siječnja, dan kad zvijezde poručuju sljedeće - Bikovi moraju biti otvoreni na nove prilike, Lavovi trebaju paziti da ih ne ponese pogrešna atmosfera, dok će Vodenjaci misliti na vlastito zadovoljstvo.
-
U četvrtak, 23. siječnja 2025. od 17:00-18:00, u MMD, Plesna radionica! Bachata je jednostavan ples za naučiti i temelji se na improvizaciji, što pomaže razviti kreativne kapacitete djece i odraslih.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.