Lifestyle

Iznenadit ćete se

Neočekivani rezultat istraživanja: Koliko djece uzrokuje najviše stresa?

 Neočekivani rezultat istraživanja: Koliko djece uzrokuje najviše stresa?

Odgajanje troje djece, pogotovo ako su bliskog uzrasta pa u početku svi mali i željni mnogo pažnje, često nije nimalo lak zadatak. A što je s onima koji ih imaju četvero ili više? Iznenadit ćete se.

Online anketa u kojoj je sudjelovalo 7.164 mama na portalu TodayMoms.com pokazala je da je majkama stresnije imati troje djece nego četvero i više. Prosječna ocjena razine stresa koje majke prolaze bila je 8,5, na ljestvici od 1 do 10. Majke su složile i oko toga koji broj djece roditeljstvo čini najstresnijim.

Većina je majki istaknula da im je prijelaz s dvoje na troje djece bio najteži. S tim se složila i Jill Smokler, autorica knjige Majčinstvo dolazi prirodno (i ostale podmukle laži), i majka troje djece. "Prijelaz s jednog djeteta na dvoje bio je vrlo lak. Ali s dvoje na troje - sve se preokrenulo naopačke. Osjećala sam kako mi stvari potpuno izmiču kontroli. Pa imam samo dvije ruke", komentirala je.

Psihijatrica i majka četvero djece dr. Janet Taylor složila se s rezultatima te dodala da s četvero i više djece jednostavno više nema mjesta za perfekcionizam, nego se radi o čistom preživljavanju. "Što više djece imate, to ste pouzdaniji u svoje roditeljske sposobnosti. Morate se opustiti i jednostavno biti sretni kad svi stignu u školu na vrijeme", rekla je.

Ostali zanimljivi rezultati istraživanja:

46 posto majki reklo je da im partner uzrokuje više stresa od djece.

72 posto reklo je da im stres uzrokuje sama činjenica koliko su pod stresom.

60 posto je reklo da im je najveći uzrok stresa manjak vremena.

Devet od deset majki živcira se zbog svog izgleda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.