Plava magija
Borovnice - magija plave boje
Borovnica je višegodišnji listopadni grm do visine 50 cm.
Borovnice koje trenutno svježe možete pronaći na tržnicama nisu iz naših
šuma iz razloga što one u istima cvatu od travnja do lipnja, a plodovi
dozrijevaju uglavnom tek u kolovozu.
Zreli plodovi su tamno plave boje, a ponekad su i gotovo pa crni. Iako
izrazito sitni, plodovi borovnice kriju brojna ljekovita svojstva.
Borovnicama je potrebno kiselo tlo, sunce i vlaga te zaštita od vjetra,
pa njihov uzgoj nije nimalo jednostavan. Najveći svjetski uzgajivač
borovnica je SAD.
Svježe borovnice imaju magličastu površinu te se prilikom protresanja izrazito dobro kotrljaju.
Svježe borovnice u hladnjaku se mogu skladištiti oko 10 dana, međutim,
prije skladištenja u hladnjaku nemojte ih prati te ih postavite u posudu
koja omogućuje cirkulaciju zraka.
Energetska i nutritivna vrijednost
U 100 g borovnica, energetske vrijednosti 54 kcal, nalazi se oko 84 g
vode, 14,5 g ugljikohidrata, 0,75 g bjelančevina i 0,33 g masti.
U borovnicama se također nalazi i oko 2,4 g vlakana te izrazito velike količine vitamina C.
Nadalje, borovnice su i dobar izvor minerala, odnosno sadrže velike količine kalija, kalcija i fosfora.
Ljekovitost borovnica
Ponekad se kaže da o ljekovitosti plodova borovnica svjedoči njihova boja.
Borovnice su plave boje zbog antioksidansa pod nazivom antocijan.
Opće je poznato da namirnice koje su bogate antioksidansima smanjuju
rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti
krvožilnog sustava.
Borovnice potiču cirkulaciju i širenje krvnih žila.
Borovnice mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa te poboljšati koncentraciju i obradu informacija.
Vitamin C također ima snažno antioksidativno djelovanje. Izravno utječe
na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma usta, ždrijela, želudca,
debelog crijeva i pluća.
Vitamin C također ublažava nepoželjne simptome prehlade te astme.
Već smo spomenuli kako su borovnice bogate i dijetalnim vlaknima. One
sadrže velike količine pektina koji je topiv u vodi te utječe na
snižavanje kolesterola u krvi.
Borovnice djeluju i antibakterijski te imaju moć pročišćavanja urinarnog
trakta, ali i moć povećanja njegove otpornosti na infekcije.
Navodno borovnice mogu pomoći, zahvaljujući antocijanu, u otklanjanju bakterije Escherichia coli.
Osim što borovnice poboljšavaju vid, one mogu prevenirati pojavu bolesti očiju do kojih dolazi prilikom starenja.
Upozorenje
S obzirom da borovnice sadrže određenu količinu oksalata osobe koje su
imale ili imaju problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne
kamence, trebaju se prije konzumacije borovnica obratiti svom
liječniku.
Vezane vijesti
-
Pokazalo se i da ljubičasto voće štiti od nastanka Parkinsonove bolesti te multiple skleroze
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Crni kruh ponovno je u središtu zanimanja javnosti, što je dobro, jer doista je riječ o zdravoj namirnici
-
Iskušajte jedan od ovih osvježavajućih ljetnih recepata...
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.