Istraživanja pokazuju
Umjerena konzumacija maslaca nije nezdrava
Rezultati opsežnog istraživanja provedenog u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazali su da umjerena konzumacija maslaca nema izravne veze s obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti te da ovu namirnicu ne treba demonizirati niti je u potpunosti izbaciti iz prehrane.
Znanstvenici, koji su rezultate studije objavili u časopisu Plos One, kažu da je maslac puno bolji izbor u prehrani od šećera ili škroba.
Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje 6,5 stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnigh bolesti i razvoj dijabetesa.
U razdoblju u kojemu je praćeno zdravstveno stanje ispitanika umrla je 28.271 osoba, među kojima 9783 od posljedica kardiovaskularnih bolesti, a 23.954 zbog dijabetesa tipa 2.
Sudionici studije dnevno su prosječno konzumirali oko 14 grama maslaca, što odgovara jednoj jušnoj žlici.
"Osobe koje dnevno konzumiraju veću količinu maslaca, najčešće vode nezdrav način života, no povezanost između maslaca i srčanih bolesti općenito je prilično neutralna", kažu liječnici s bostonskog Sveučilišta Tufts te poručuju da maslac u prehrani ne treba demonizirati na način da ga se u potpunosti izbaci kao namirnicu.
S druge strane ne treba ni pretjerivati s dnevnim količinama. Ističu da je maslac za zdravlje manje štetan od šećera ili škroba koji se svakodnevno i u velikim količinama unose u organizam kroz peciva ili krumpir.
Podsjećaju da su šećer i škrob povezani s većim rizikom od obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a njihove su posljedice po zdravlje štetnije i veće nego one što ih ostavlja konzumacija nekih margarina ili konzumnih ulja bogatih dobrim masnoćama poput sojina, kanolina, lanenog ili maslinova ulja. Također ističu da spomenuta i slična ulja u u sporedbi s maslacem, škrobom i šećerom smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Vezane vijesti
-
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
-
Maslac je jedna od najboljih namirnica koju uvijek imamo kod kuće i ako ništa drugo, primamljivo će se rastopiti na toploj kriški kruha. Osim toga nezaobilazan je dio mnogih slastica ili jela, samo ako znate kako ga pravilno koristiti
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.