Mmmmmm
Najbolji trikovi za sočnu, hrskavu pečenu piletinu
Piletina, meso kojemu rijetko tko može odoljeti. Osim što nije pretjerano skupo, uvijek je dostupno, a ujedno zdravo i ukusno. No, da bi piletina bilo sočna, hrskava i ukusna ipak postoje neki trikovi.
SASTOJCI:
– pile oko 1,5 kg
-1 dl bijelog vina
– 1 velika žlica senfa
- 2 žlice maslonova ulja
– papar, sol, mažuran, ružmarin, majčinova dušica
– glavica luka
– češnjak
- pola limuna
- kockica maslaca
– 2 žlice svježeg peršina
- povrće po ukusu
Pile je iz hladnjaka potrebno izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu, a ako imate vremena dobro ga je izmarinirati dan ranije. Za marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te dobro nasoljeno pile premazati marinadom i preko noći ostaviti u hladnjaku.
Ako nemate previše vremena ova marinada biti će korisna i ako njome pile premažete pola sata prije pečenja.
Sljedeći korak je taj da unutrašnjost pileta također punite mješavinom začina i prelijete maslinovim uljem te s malo vode.
Jednu kockicu maslaca pomiješajte s peršunom pa premažite pile sa svih strana, a maslac je potrebno zavući i ispod kože. Kada ste to učinili piletinu prelijte limunovim sokom i stavite u lim za pečenje.
U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga guliti već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali vatrostalnu zdjelu.
Prije no što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva. Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 200 stupnjeva.
Pile se peče oko sat vremena, a potom skinite foliju, prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-tak minuta da se zapeče i dobije hrskavu koricu.
Kada je pile gotovo izvadite ga iz pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove.
Pile potom nasjecite i poslužite uz neku dobru, svježu salatu i čašu vina, a bilo bi dobro kada biste uz njega konzumirali i kvalitetan, domaći crni kruh.
Vezane vijesti
-
Meso spremljeno ala Toscana je sočno,ukusno,a pripremljeno i pečeno na vrlo interesantan način
-
-
-
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.