Lifestyle

Mnogi Islanđani, osobito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim

Island ozakonio ime Angelina

Island ozakonio ime Angelina

Island će ubuduće dopustiti roditeljima da svojim kćerima nadjenu ime Angelina, kakvo nosi slavna američka glumica, koje je, poput mnogih drugih, dosad bilo zabranjeno u ime lingvističke kohezije.

Island ima ograničen popis odobrenih imena koji regulira ovlašteno nacionalno povjerenstvo. A ono je u srijedu na popis dodalo 11 novih, uključujući Angelinu s naglaskom na "i", u skladu s pravilima islandske gramatike.

Nova imena su, među ostalima i Luna i Eilif za djevojčice te Eyar i Kiran za dječake.

Povjerenstvo je zaduženo za to da ime bude u najboljem interesu djeteta, a istovremeno u skladu s islandskom tradicijom i jezikom.

Mnogi Islanđani, osobito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim.

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnoga zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i ovise o osobnom imenu. Tako će dječak čiji se otac zove Jon dobiti prezime Jonson (Jonov sin), a njegova kći Jonsdottir (Jonova kći).

Rezultat toga je, primjerice, da je islandski telefonski imenik složen po abecedi osobnih imena, a ne prezimena.

No dani nacionalnog povjerenstva za imena možda su odbrojani. U lipnju je vlada predstavila zakon koji će stanovništvu dati slobodne ruke u nadijevanju imena. Pošto Islandu predstoje parlamentarni izbori 29. listopada, nacrt zakona će pričekati novi saziv parlamenta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.