Lifestyle

Zdravi nokti

Uz ove trikove spriječite pucanje noktiju

Uz ove trikove spriječite pucanje noktiju

Nokti nisu samo lijep ukras, već su i ogledalo zdravlja. Po stanju noktiju moguće je zaključiti jeste li zdravi ili pak vam organizmu nedostaju određeni vitamini i minerali.

 

Mnoge žene nažalost imaju problema s krhkim i lomljivim noktima, a ja sam također jedna od njih. Upravo zbog toga nikad nisam mogla nositi duge nokte jer čim mi oni dosegnu određenu duljinu počinju se listati, pucati, itd.

Zanima li vas kako spriječiti pucanje noktiju, odnosno što možete učiniti da bi imali ljepše i zdravije nokte, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih savjeta poznatih dermatologa.

Krema za ruke i nokte neka vam uvijek bude nadohvat ruke

Pronađite dobru kremu ili losion za ruke i nokte i držite ga uvijek pored sebe - kraj sudopera u kuhinji, na radnom stolu i u torbici. Osobito zaštitite svoje ruke i nokte prije izlaska na hladnoću. Također, u drogerijama i ljekarnama možete nabaviti neki serum za jačanje noktiju samo obratite pažnju na potencijalne štetne sastojke poput formaldehida. Želite li prirodnu njegu, nabavite bademovo ulje. I sama sam se uvjerila da je ono odlično kako za ruke, tako i za nokte. Ja ga obično obilno namažem prije spavanja i uistinu pomaže.

Režite nokte nakon kupanja

Nokte je najbolje rezati nakon tuširanja ili kupanja kad su mekaniji jer su na taj način manje podložni pucanju.

Odaberite pravu rašpicu

Izbjegavajte metalne rašpice za nokte jer one loše mogu djelovati na krhke nokte, a umjesto toga birajte rašpice od nekog drugog materijala.

Pripazite na veličinu noktiju

Nije bitan oblik nokta, bilo da su vaši nokti ovalni ili četvrtasti, mogu biti jednako čvrsti. Mnogo je važniji način na koji režete svoje nokte. Ako imate krhke nokte, pazite da ih redovno podrezujete na duljinu koja vam najviše odgovara.

Izbjegavajte lakove za nokte koji sadrže formaldehid

Prilikom odabira laka za nokte odaberite onaj koji će sačuvati vlagu vaših noktiju te koji neće sadržavati štetne sastojke kao što su formaldehid (koji može izazvati listanje noktiju ili čak i alergijsku reakciju) te toluen koji isušuje nokte. Clinique i Revlon samo su neki od brendova čiji lakovi za nokte ne sadrže nijedan od spomenutih sastojaka.

 

Koristite odstranjivač laka za nokte bez acetona

Želite li imati lijepe nokte, izbjegavajte aceton u širokom luku. Na sreću, danas je u drogerijama dostupan širok asortiman odstranjivača laka za nokte koji ne sadrže aceton pa samo pročitajte sastav prije kupnje. Obično je na takvim odstranjivačima navedeno da ne sadrži aceton. Ipak, lak za nokte ne biste trebali skidati prečesto jer i odstranjivači bez acetona sadrže neke štetne sastojke kao što je acetat, koji također može negativno utjecati na kvalitetu vaših noktiju.

Rukavice na ruke čim zahladi

Da biste spriječili gubitak vlage obavezno nosite zimske rukavice čim se temperature vani spuste jer hladnoća isušuje kožu. Također, ponekad je dobro obilno namazati ruke i nokte hranjivim losionom ili uljem prije spavanja i zaštititi ih tankim rukavicama koje na rukama možete ostaviti da djeluju i preko noći. Za ljepše nokte prilikom pranja suđa ruke zaštitite gumenim rukavicama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.