Lifestyle

Istine i laži o hrani

Anita Šupe: Zašto LCHF i Paleo prehrana?

Anita Šupe: Zašto LCHF i Paleo prehrana?

Za vas smo porazgovarali i s dvije inspirativne dame koju su nam povjerile svoje priče. Pročitajte

Kao što smo i obećali, pišemo vam o LCHF i Paleo prehrani u suradnji s nutricionisticom Anitom Šupe. Ovaj tjedan složili smo malo više informacija. Naime, na početku ćemo razgovarat s Anitom o tome zašto je dobro odlučiti se za LCHF i Paleo i približiti vam ovaj način prehrane još više.

No, potrudili smo se dio koji ćete čuti od Anite potkrijepiti i istinitim pričama dvije žene koje su izliječile bolesti i pretilost pomoću ove prehrane. Vjerujemo da ćemo čitateljima eZadra na ovaj način koristiti s dragocjenim znanjem, te da ćemo se međusobno umrežavati u želji da pomažemo jedni drugima i da se međusobno potičemo.

Pa evo za početak što nam kaže Anita, zašto se odlučiti na ovaj način prehrane:

„ Službene prehrambene preporuke - da se smanji unos životinjskih masnoća, a poveća unos prerađevina od žitarica i biljnih ulja - najveći su fijasko zadnjih desetljeća koji je doveo do epidemije debljine, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti, raka, upalnih crijevnih bolesti, alergija i autoimunoloških bolesti.

Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila je jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena, hidrogeniziranih masti i kemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovni uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcioniraju po logici profita - cilj je da hrana bude isplativa i jeftina s dugim rokom trajanja, na uštrb njezinog nutritivog sadržaja.

Neprirodna moderna prehrana dovela je do brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti, koje rijetko povezujemo s onim što stavljamo u usta. Bolesti se onda tretiraju lijekovima, koji su dizajnirani tako da suzbijaju ili prikrivaju simptome, umjesto da se traži i uklanja njihov uzrok. Većina ljudi, uključujući i stručnjake, nisu svjesni da je hrana najmoćnija medicina koja postoji. Ono što osoba jede, njezina prehrana, najmoćniji je tretman svih kroničnih bolesti tipičnih za današnje vrijeme.

Da bismo postigli optimalne uvjete za dobro zdravlje i vitalnost, neminovno je da se vratimo na prirodan način prehrane za koji smo od prirode i prilagođeni. LCHF ili Low Carb High Fat znači manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti u prehrani, a Paleo znači odbacivanje procesirane hrane i vraćanje izvornoj ljudskoj prehrani, što posljednih godina postaje sve jači globalni pokret u svijetu.

Odbacivanjem neprirodnih, industrijski procesiranih i osiromašenih proizvoda, te vraćanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, omogućavamo organizmu da se dovede u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje.

Konkretno to znači da ne konzumiramo namirnice nakrcane šećerom i škrobom (šećer, slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, brašno, kruh, tjestenina, peciva i drugi proizvodi od žitarica i brašna), rafinirana biljna ulja, margarine i ostalu procesiranu hranu. Osnovu Paleo - LCHF prehrane sačinjava PRAVA IZVORNA HRANA: meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće, zelenje, orašasti plodovi, te pravi punomasni mliječni proizvodi i sezonsko voće. Biramo zdrave prirodne masnoće (maslac, svinjska mast, hladno prešano maslinovo i kokosovo ulje) te koliko je to moguće, biramo hranu iz organskog i domaćeg uzgoja.

Iz ovih namirnica dobivamo sve potrebne hranjive tvari i energiju te dugotrajan osjećaj sitosti. Ovaj način prehrane poboljšava zdravlje i regulira apetit i tjelesnu težinu bez gladovanja. Problemi se ne rješavaju "dijetom" ili "kurom" koju ćemo provoditi ograničeno vrijeme da bi se onda opet vratili  starim prehrambenim navikama. Problemi se rješavaju samo trajnom promjenom načina prehrane - promjenom načina života. Osvještavanje i edukacija o utjecaju prehrane na zdravlje daje nam oružje uz pomoć kojega možemo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. A sve to počinje prvim korakom."

Hvala dragoj Aniti, no ne stajemo ovdje, jer ćemo i dalje od nje prenositi korisne informacije.  Podsjećamo da Anitin rad možete pratiti osim na njezinoj popularnoj Facebook stranici, i na web stranici Tragom - Znanjem do zdravlja te na blogu Istine i laži o hrani.

Nakon razgovora s Anitom, pročitajmo izravno iskustvo, o tome kako su dvije žene ostvarile izraziti uspjeh slijedeći ovaj način prehrane.

Jasna Karavanić je „teta u vrtiću", koja kaže da je sretnija nego ikad koliko joj se život ovim putem promijenio. Thelma Soljačić kaže to isto, a posebno nas inspirira što je Thelma zdravstveni djelatnik iz našeg grada, dovoljno da nas sve ovo motivira da napravimo jedan dobar korak za sebe. Hvala im što su hrabro podijelile svoje priče s našim čitateljima. Još su stari Indijanci govorili da smo ono što mislimo, govorimo i jedemo. Puno priča uspješnih ljudi govori baš o tome da su počeli mijenjati način na koji se hrane, zatim i sve drugo. Pa da vidimo što one kažu.

Jasnina priča- kako je smršavila s Lchf prehranom

Pomirena sa sudbinom da ću ostati debela do kraja života jer mi se više nijedalo izgladnjivati,  sasvim slučajno sam  vidjela emisiju 8 kat u kojem je govorila naša nutricionistica Anita Šupe. Prvi puta da mi se apsolutno sve rečeno učinilo smisleno i zdravorazumski. Odmah sam ispekla jaja sa špekom i salatu. Kako tada nije bilo grupa međusobne podrške bila sam prilično u problemu što jesti, koliko i kada.

Bila sam uporna i hrabra, išla sam dan po dan, iščitavala Anitin blog i kupila, tada u antikvarijatu njenu knjigu. Krenula sam točno 4. prosinca 2012. Do Božića sam bila već 6 kilograma mršavija, a u slijedećih 10 mjeseci 40 kilograma lakša. Tad su već postojale i kuharica i grupe potpore na facebooku. U međuvremenu sam i sama napravila facebook grupu Lchf ,zdravi siti i veseli bili. U međuvremenu se i moj suprug priključio. Tad smo pobacali iz kuhinje sve što je još ostalo dok sam njemu kuhala posebno.

I evo me, do danas nisam pojela ništa što nije LCHF namirnica. Za vrijeme dok sam bila sama u tome zapravo se ništa nije promijenilo osim što nisam više jela ugljkohidrate. Povrće, meso i jaja ionako svi jedemo. „Kerafeke" koje nam služe za izradu kolača i kruhova sam počela kupovati tek kad se priključio moj suprug.  Kako je mršav njemu sam htjela da to ima, ja baš i nisam to jela. Moram priznati da me ljuti kad sve češće čujem da je to skupa prehrana. Zašto? Zato jer povrće, meso i ribu- to jedu svi, a kolače i kruhove ionako ne jedemo svaki dan već u posebnim prilikama.

Nakon početnog rezultata ostalo je još desetak kila za skinuti ali nisu se dale, gotovo dvije godine je trajalo- dok nisam otkrila svoju dobitnu kombinaciju, nakon čega sam skinula i preostali višak. Posebno sam ponosna što sam pomogla mnogim ljudima da krenu putem zdravlja a usput je benefit kao što znamo i dobra figura. Što se tiče našeg zdravlja, suprug već 2 godine ne pije tablete protiv visokog tlaka, a ja protiv srčanih tahikardija. Kronični gastritis je iza mene, prošlost. Financijski je super jer na LCHF-u  je dovoljno imati  jedan do dva oboka dnevno. Za večeru ako jedemo- to su obično ostaci od ručka.

Najviše trošimo inače na sokove, kekse, grickalice, salame i bezbroj artikala koji su zapravo skupi i svima nama nezdravi. U našoj kući 4 godine ne koristimo gluten, a šećer za kavu za goste imamo što pokupimo na kavama, po raznim kafićima, hahaha. Mišljenja sam da je gluten najgora noćna mora za svaki organizam i nema teorije da ga ikad više unesemo u sebe ili u svoju kuću.  Zamislite moje sreće, sad s 53 godine prvi puta  imam dvodjelni kupaći, čudo!!!! Moj život se potpuno promijenio i zato sam zahvalna dragoj Aniti Šupe do kraja svog života.

Thelmina priča- pomoću LCHF-a riješila se raznih bolesti

„Od devete godine života patila sam od ružnih i učestalih glavobolja koje su nakon dugih godina lutanja kroz dijagnostiku ipak definirane kao oftalmička migrena. Napade sam imala 2 do 3 puta mjesečno što je, uzimajući u obzir broj godina trajanja bolesti, iznimno puno. Jako me je sputavala u normalnom svakodnevnom životu. Provokativni faktor za napad bilo je sve što je izlazilo iz okvira mirnog i fizički nenapornog života. Samo neki od primjera su: vožnja autom duže od 40-45 minuta, jači kašalj, dizanje tereta, kihanje, refleksija sunca na moru, boravak na suncu pa tako u nedogled. Tome treba dodati svaku iznenadnu promjenu psihičkog stanja, bilo radost, tuga, ljutnja, strah... Zadnjih pet godina prije LCHF-a morala sam uzimati antiepileptike.

Od, otprilike, dvanaeste godine života imala sam i alergijsku astmu. Zbog te dijagnoze sam u terapiji imala razne inhalatorne kortikosteroide. Kratko nakon prelaska na LCHF prehranu, na koju sam krenula kao podrška kćeri koja je imala policistične jajnike, osjetila sam značajnu promjenu. Najprije sam primjetila da su glavobolje puno rijeđe. Vrlo brzo sam izgubila značajan broj kilograma. Spavala sam puno kvalitetnije i dovoljno mi je bilo 5-6 sati sna. Dnevni umor i potreba za spavanjem nakon obroka je potpuno nestala. Sezonske viroze su me zaobilazile a ako bi se i pojavile bile su kratkotrajne i nisu izazivale napade astme pa sam vremenom prestala koristiti lijekove.

Kako na LCHF nisam prešla primarno zbog svojih dijagnoza, promjene su mi bile neočekivane i pomalo nevjerojatne. Pokušala sam testirati svoje tijelo pa sam se vratila „normalnoj" prehrani i dobila sve svoje tegobe natrag. To je za mene bio sasvim relevantan test i putokaz za dalje. Još jedan benefit je prestanak bolova u zglobovima koje smo pripisivali jakoj streptokoknoj infekciji u djetinjstvu.

Godinu dana bila sam na čistom LCHF režimu prehrane. Kada sam svoje zdravlje dovela u red dopustila sam si PALEO način  i prema signalima svoga tijela reguliram svoju prehranu. Ovaj moj novi život naučio me osluškivati tijelo, upoznao me s divnim osobama, naučio drugačijem razmišljanju o hrani i njenom porijeklu. Često me ljudi pitaju o promjenama u mom životu. Vrlo je važno reći da LCHF nije dijeta već kultura življenja.

Razni motivi mogu biti za početi živjeti LCHF. Redukcija tjelesne težine, zdravo dobivanje težine, zdravstveni problemi, prevencija bolesti kao i čista ljubav prema sebi, svom tijelu i zdravlju. Danas se trudim doslovno živjeti PALEO/LCHF život.

Dan započinjem toplom limunadom a nakon toga je na redu moja „energetska masna kava" (kava, kokosovo ulje, maslac i slatko vrhnje). Jedem kad sam gladna i ne brojim obroke. Nekada to bude doslovno jedan obrok osim moje kave jer su moje smjene 12 sati i znaju biti vrlo dinamične. Sretna sam jer u takvim situacijama nema iznenadne gladi koja izaziva drhtavicu i mučninu. Mala količina prašastih plodova riješi problem do dolaska doma i normalnog obroka.

U svom domu uvijek moram imati: kokosovo ulje, maslac, slatko vrhnje, mileram, svinjsku mast, maslinovo ulje, nešto suhomesnatih proizvoda, po mogućnosti domaćih, domaća jaja. Trošim puno sezonskog povrća iz našeg zaleđa, ribu mi donosi suprug a meso se trudim, kad sam u mogućnosti, kupiti na selu. Ostali članovi obitelji nisu bili presretni mojim pokušajem da se svi hranimo ovim načinom. Njima je nezamislivo ne konzumirati tjesteninu, kruh, krumpir i sl.

Zato se ja trudim da njihovu prehranu obogatim prirodnim masnoćama, češće se jede svakakvo povrće, kruh za njih mijesim i pečem sama, slastice im nastojim praviti po LCHFu. Danas mi nije teško uklopiti u istom obroku i moju i njihovu prehranu. Ono što sam uspjela je da smo potpuno izbacili rafinirane masnoće, salame su rijetko u hladnjaku, ne koristimo dodatke jelima poput kocki za juhu i Vegetu, ne radim zaprške za zgušnjavanje. Zimnicu radimo doma kao i pekmeze. Gazirana pića djeca piju „prigodno" jer kažu da za rođendan i Novu godinu moramo biti „ kao svaka normalna obitelj".

Zaključujem i preporučujem svima: ja sam danas sretna i zdrava žena, bez ikakve kronične terapije i nadam se da će tako ostati i dalje."

Hvala ovim divnim i inspirativnim damama na onom što su podijelile s nama. Dali smo vam praktičan dio, naoružali informacijama, savjetima. Nema nam druge nego napraviti nešto dobro za sebe!

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.