Kultura

#UNIZD

Na Sveučilištu održana dvodnevna manifestacija Iadera Horror Hub

Na Sveučilištu održana dvodnevna manifestacija Iadera Horror Hub
UNIZD

U organizaciji Iadera Horror Hub-a, u četvrtak i petak, 24. i 25. listopada, na Sveučilištu u Zadru održana je dvodnevna manifestacija posvećena popularno-znanstvenom izučavanju horora i popularne kulture, koja je privukla brojne posjetitelje.

Prvi dan, 24. listopada, u atriju Sveučilišta prikazan je filmski horor klasik „A Nightmare on Elm Street“ (Strava u Ulici Brijestova) u suradnji s Kino Zonom. U uvodnom predavanju „Opasni susjedi“, prof. dr. sc. Marko Lukić objasnio je kada i zbog čega prostor predgrađa, nekada viđen kao simbol stabilnosti i sigurnosti, postaje prostorom

Prof. dr. sc. Luka Šešo s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u predavanju „Od holivudskih filmova do slavenskog folklora i natrag: tko su zapravo vampiri?“ pobliže je objasnio transformaciju vampira od slavenskog folklora do suvremenih holivudskih prikaza, istaknuvši kontinuiranu važnost ovog neljudskog bića u lokalnim zajednicama i širem kulturnom imaginariju.

Manifestacija je završila razgovorom između izlagača i publike, koji je moderirao prof. dr. sc. Marko Lukić. Tijekom ovog interaktivnog dijela, posjetitelji su imali priliku saznati više o hrvatskim tradicijskim vjerovanjima u nadnaravna bića, komodifikaciji folklornih motiva, te o povezanosti tradicijskih vjerovana sa suvremenijim vjerovanjima u tzv. teorije zavjere.
 


Reci što misliš!