Kultura

umjetnost

Vrijeme je da zašutimo – Što nam je Marina Abramović htjela poručiti svojim performansom?

Vrijeme je da zašutimo – Što nam je Marina Abramović htjela poručiti svojim performansom?

Kontroverzna i svoja, Abramović je postala jedna od najuspješnijih konceptualnih umjetnica. Kada ste pročitali da će nastupati na Glastonbury festivalu u Engleskoj, što vam je prvo prošlo kroz glavu?

Marinina veličina je neminovna. Tvrdoglava, teška, ali i emotivna, u svojim performansima bi uvijek preispitivala i ogolila dio sebe. Potpuno predana umjetnosti, često i iscrpljena od iste (probajte vi šutjeti 716 sati ili 6 sati čistiti životinjske kosti od krvi i mesa) – zaista je davala SVE. Jesu li njeni performansi osobni ili pak, narcistički, nije na meni da komentiram. Ipak, njena poruka je uvijek jasna i točna. Jedna od takvih je bila i sedmominutna šutnja na festivalu, koju je Marina Abramović nazvala javnom intervencijom, a ne performansom. Kako tu intervenciju možemo staviti u kontekst današnjice?

“Ne nosim haljinu, nosim simbol”

Bijelu haljinu koju je nosila tijekom javne intervencije, i samu naziva “simbolom”, a ne haljinom. Abramović je veliki ljubitelj mode i za svoje performanse uvijek promišlja o odjevno-stilističkim rješenjima. Haljinu je kreirao Ricardo Tisci, bivši kreativni direktor Givenchyja (i to u eri kada je Givenchy bio najveći), ali i dobar Marinin prijatelj. Jasno je da je ovdje moda u funkciji ogledala društvenog stanja i širenja poruke. A i ovogodišnja tema festivala je “Mir”. Marina se popela na pozornicu i šutjela sedam minuta. Sigurno imate jednu osobu za koju biste voljeli da šuti, pa barem i sedam minuta. Marina ih je tu večer imala otprilike 250 tisuća. Pomalo ghandijevski pristup, no daleko od takvog lifestylea, Abramović je htjela ljude potaknuti na razmišljanje i djelovanje. Umjetnost je oduvijek bila jedan od alata za javne intervencije, isto kao i moda. Hlače su bile javna intervencija kada ih je prvi put obukla žena. Suknja JE javna intervencija kada ju muškarac odjene u 21. stoljeću.

Čekamo vremena kada će ljudi gledati samo svoja posla – i šutjeti

Svi smo postali izrazito osjetljivi, ali istovremeno i izrazito glasni. Svi imaju pravo glasa i misle da je cijeli svijet čekao upravo njih, ali pojedinci taj svoj “glas” koriste u krive svrhe. Moda je tu “najbrži” okidač koja može izazvati mišljenje kod ljudi. Najbliža je oku, da se tako izrazimo. A u zadnje vrijeme izaziva puno mišljenja, često nepotrebnih. Možemo Marininu intervenciju sagledati i iz tog kuta. Mržnja je zlo, a u ovom kontekstu šutnja JE zlato. A i da vas utješimo; nitko toliko ne razmišlja o vama, koliko razmišljaju o sebi samima.

 


Reci što misliš!