Kultura

Sveučilište u Zagrebu

Dodijeljene nagrade u projektu Transportikum

Dodijeljene nagrade u projektu Transportikum

Jučer je, 9. svibnja u prostorima Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu održana svečana završnica projekta Transportikum u kojem Hrvatska pošta sudjeluje već sedmu godinu.

Transportikumom je još jednom dokazana nužnost povezivanja akademske zajednice s realnim sektorom, a ovogodišnji projekt okupio je 95 studenata i otišao korak dalje – proširio se i na druge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Tako su se uz studente Fakulteta prometnih znanosti natjecali i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Građevinskoga fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i Ekonomskoga fakulteta. Uz Hrvatsku poštu, projekt je podržalo još 15 tvrtki iz različitih gospodarskih grana koje su također zadale projektne zadatke studentskim timovima.

Teme ovogodišnjeg projekta Transportikum bile su usmjerene na sigurnost u prometu, inovacije u prometu, logistiku i distribuciju te na prometne infrastrukture i planiranja. Podsjetimo, tijekom tri mjeseca studenti su razvijali najbolja rješenja za projekte pritom posjećujući i prostorije NSC-a u Velikoj Gorici te surađujući s voditeljem projekta Draganom Perićem, stručnjakom za optimizaciju prijevoza i dostave iz Ureda za optimizaciju.

Na svečanoj dodjeli nagrada dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić i profesorica Danijela Barić, članica Organizacijskog odbora projekta Transportikum, zahvalili su svima koji su pridonijeli projektu te istaknuli trud i kvalitete studenata. Skup je pozdravila i Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, koja je istaknula važnost povezivanja akademske zajednice sa sektorom gospodarstva i najavila nastavak suradnje Hrvatske udruge poslodavaca na projektu.

U projektnom zadatku koji je studentima zadala Hrvatska pošta sudjelovala su dva tima, a pobjednike je odabrao voditelj projekta Dragan Perić. Tim studenata koji je ponudio bolje rješenje postavljenog zadatka na zadanu temu  nagrađeni su s 800 euara prigodne nagrade. „Pobjednički tim napravio je odličan rad, studenti su pokazali veliki interes i znanje čime su dokazali spremnost za ulazak u realni sektor, tj. novu etapu u svojim životima – početak rada. Jako mi je drago što smo i ove godine ostvarili uspješnu suradnju s Fakultetom koja će se sigurno nastaviti i u budućnosti“, izjavio je Perić.

Više o zelenoj tranziciji i zamjetnim dostignućima Hrvatske pošte u dekarbonizaciji i elektrifikaciji poslovanja okupljenima je prezentirala Ivana Filipović, voditeljica poslovnog razvoja u Službi za upravljanje projektima u Uredu za strategiju, razvoj i korisničko iskustvo. Njezino izlaganje bilo je pozdravljeno velikim pljeskom, a studenti su dobili izravan uvid u cjelokupan održivi rad Hrvatske pošte. „Iznimno mi je drago što sam imala priliku kroz ovaj projekt predstaviti Hrvatsku poštu na temu održivog i zelenog poslovanja s posebnim naglaskom na aktivnosti u dekarbonizaciji voznog parka koja je ključna za smanjenje emisija ugljičnog dioksida i promicanje održivog razvoja. Zahvaljujem Fakultetu prometnih znanosti na prilici da budem dio ovog hvalevrijednog projekta te se radujem daljnjim koracima u promicanju zelene logistike i edukaciji naših studenata, budućih lidera u prometnoj industriji“, zaključila je Filipović.

Čestitamo svim studentima i želimo im svu sreću u budućem radu!


Reci što misliš!