Kultura

veliko priznanje

Dobrovoljni darivatelji krvi nagrađeni Redom Danice hrvatske

Dobrovoljni darivatelji krvi nagrađeni Redom Danice hrvatske
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Predsjednik Republike uručio je u četvrtak 136-orici dobrovoljnih darivatelja krvi iz 2022. odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, ističući da po tom pitanju u Hrvatskoj prevladava čovjekoljublje.

Predsjednik je odlikovanja uručio za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno 75 za žene.

"Nagrada je samo simbolika za ono što ste dali i što nesebično i neprestano dajete bez ikakve protunaknade. U našem društvu i kulturi Imamo borbenost, ponekad i malodušje, no kod vas prevladava čovjekoljublje i ljudska toplina. Tu smo prošli test života", rekao je Milanović. 

U ime nagrađenih darivatelja Ivan Hodak je istaknuo da je to odlikovanje svima prisutnima velika čast.

"Dolazimo iz svih krajeva Hrvatske i simboliziramo aktivnu vezu između naše zajednice i bolesnika, njegujemo dobre ljudske odnose, cijenimo i poštujemo život", istaknuo je Hodak u zahvali.

Hodak je naglasio i da je Hrvatska među rijetkim zemljama koje se mogu pohvaliti dovoljnim količinama sigurne krvi i to upravo zbog očuvanog kruga solidarnosti i humanosti dobrih ljudi, te dodao i kako se svatko od darivatelja je ponosi time što je sačuvao nečiji život.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Ivan Jelić naglasio je da nagrađeni na najbolji mogući način sudjeluju u spašavanju ljudskih života, darivanjem dijela sebe.

"Još u Domovinskom ratu za 35 tisuća ranjenika za koje je prikupljeno milijun doza krvi. Neki od današnjih dobitnika nagrade su i tada darivali krv", rekao je Jelić.


Reci što misliš!