Kultura

Dogradonačelnik trenutačno popularnog švedskog Malmoa je - Dalmatinac!

Dogradonačelnik trenutačno popularnog švedskog Malmoa je - Dalmatinac!

Dogradonačelnik ovog švedskog grada kojeg trese Eurosong groznica, porijeklom je iz Dalmacije i veliki je navijač Hajduka.

Ime mu je Roko, kako drugačije! Točnije Roko Kursar i u intervjuu za Dalmatinski portal čovjek je otvorio dušu i priznao da, iako je zadovoljan svojim švedskim životom, ipak pati od neke gotovo neobjašnjive nostalgije za Dalmacijom.

- Od rođenja sam navijač Hajduka i svi moji su uvijek navijali za Hajduk. Moji su iz Srime, što spada pod općinu Vodice. Rođen sam u Malmöu, ali išao sam u osmi razred u Šibeniku i onda sam se vratio u Švedsku. Nakon gimnazije sam odslužio vojsku u Splitu, pošto imam dvojno državljanstvo. Onda sam malo studirao u Zadru i u potpunosti se vratio u Švedsku 2008. godine. Od tada sam tu.

Mislim da je svakom Hrvatu u dijaspori želja, neki san, vratiti se, posebice kada čovjek živi na sjeveru gdje nema te klime kao u Dalmaciji. Kultura se razlikuje, ovdje nema društvenog života na kakav smo mi Hrvati naviknuli. Uvijek postoji taj jedan jaki sentiment da nam nedostaje domovina, Dalmacija, more i sve - kaže Roko Kursar.


Reci što misliš!