Kultura

umjetnost

Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta

Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta

Dugometražni dokumentarni Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, koji je realiziran u produkciji Petnaesta umjetnost i u suradnji sa BBC Storyville, imat će svjetsku premijeru u međunarodnoj konkurenciji 31. izdanja Sheffield DocFesta koji je odvija od 12. do 17. lipnja.

U međunarodnom natjecateljskom programu dugometražnih dokumentarnih filmova prikazuje se samo osam naslova, a jedan od njih je film autora Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, Paviljon 6. 

"Film je od samog predstavljanja na Sarajevo Film Festivalu prošle godine privukao veliku pažnju festivala i televizija. Veliki je uspjeh u samom početku distribucije to što je BBC otkupio prava na film, tako da sam uvjeren da će i daljnji plasman biti uspješan i da će se Paviljon 6 gledati na mnogim televizijama i festivalima narednih godina," rekao je tim povodom producent Osvadić. 

Film Paviljon 6 sniman je na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme masovnog cijepljenja građana uslijed pandemije. Intimni razgovori u redu za cijepljenje najbolje opisuju radnju filma. Kamera gledatelja vodi kroz redove za čekanje cjepiva, prostor za cijepljenje i čekaonice u kojima se mogu čuti iskreni razgovori ljudi koji su se došli cijepiti, liječnika, osiguranja i ostalog osoblja. 

"Ovaj opservacijski film otkriva dezorijentaciju i skepticizam koji je obilježio naše zajedničko iskustvo pandemije. Služeći kao kolektivna terapija za post-COVID eru, ova humoristična i ljudska slika jedinstvenog trenutka u vremenu otkriva niti koje nas povezuju i podsjeća na našu ljudskost usred neviđenih izazova. Postoji svijet prije pandemije i onaj nakon, ovaj film dokument je te tranzicije," stoji u opisu filma

Direktor fotografije filma je Damian Nenadić, montažer Vanja Siruček, dizajner zvuka Ivan Zelić. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i prošao je Docu Rough Cut Boutique u organizaciji Balkan documentary instituta i CineLink Sarajevo 2023. gdje je i osvojio dvije nagrade za pitch onu od Al Jazeera Balkan i nagradu DOK Leipziga (DOK Leipzig Preview Award). 

Međunarodni festival dokumentarnog filma Sheffield DocFest godišnje posjeti više od 25.000 gledatelja i 3.500 profesionalaca iz filmske industrije. U sklopu ovogodišnjeg, 31. izdanja festivala prikazat će se 109 naslova iz cijeloga svijeta. Čak će 48 filmova imati svjetsku premijeru na festivalu, 14 međunarodnu i 17 europsku. 

Više o festivalu, koji se u Seffieldu odvija od 12. do 17. lipnja možete saznati na službenoj stranici. 


Reci što misliš!