Kultura

film

Premijera dokumentarca Gorana Devića o borbi za Gredelj

Premijera dokumentarca Gorana Devića o borbi za Gredelj

Dugometražni dokumentarac "Što da se radi?" Gorana Devića, koji dokumentira desetogodišnju borbu sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj nakon što je zbog političkih razloga otišla u stečaj, premijerno će biti prikazan 3. svibnja u Dokukinu KIC, uz gostovanje redatelja.

"Film prati otpuštene radnike, sindikalne vođe i stečajne upravitelje donoseći nam sliku svijeta rada koji nestaje. Priča kojom se bavi paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja", napominje se u najavi.

Radnici koji su se među prvima odazvali i borili u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije koji nisu uspjeli izgraditi novo društvo. "Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad", ističe se.

Redatelj kaže kako napore sindikata u borbi za prava i dobrobit svojih članova smatra odrazom borbi s kojima se suočavaju radnici i sindikati diljem svijeta dok pokušavaju prilagoditi se brzo mijenjajućoj globalnoj ekonomiji. 

"Prateći put sindikata, shvatio sam važnost očuvanja i zaštite dostojanstva rada i ključnu ulogu koju sindikati igraju u zaštiti prava radnika. Osjećam da isticanjem borbe sindikata mogu podići svijest o izazovima s kojima se radnici suočavaju i pridonijeti većem razumijevanju sila koje djeluju u našem društvu", ustvrdio je. 

Po njegovim riječima, priča o sindikatu tvornice za vučna vozila Gredelj mikrokozmos je većih društvenih promjena koje se odvijaju u našem svijetu, a proučavanjem borbe sindikata u dubini može se bolje razumjeti kako te promjene utječu na život običnih ljudi i načine na koje su prisiljeni prilagoditi se i snalaziti se u sve složenijem i nesigurnijem svijetu. 

Kako je objasnio, njegova osobna motivacija za dokumentiranje borbe sindikata proizlazi iz želje da doprinese većem razumijevanju svijeta oko nas i da da glas iskustvima onih koji su često zanemareni ili marginalizirani.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a krajem prošle godine i na 21. Human Rights Film Festivalu. 

Prikazan je na nizu festivala diljem Europe, dok je na festivalu Slobodna zona Beograd 2023. nagrađen posebnim priznanjem. 

Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. 

Uz autora na projekciji će biti i producent Hrvoje Osvadić, a razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić. 

 
 

 


Reci što misliš!