Kultura

od 25. do 27. travnja

Zadar domaćin međunarodnog simpozija o mediteranskoj arheologiji

Zadar domaćin  međunarodnog simpozija o mediteranskoj arheologiji
Boris Kačan

Ove godine se u Zadru, od 25. do 27. travnja 2024., godine održava Jubilarni 25. po redu međunarodni godišnji simpozij o mediteranskoj arheologiji (SOMA), pod naslovom ,,Mediteran – povijest kakva je nekad bila’’ (XXV Symposium of Mediterranean Archaeology, Mediterranean – History as it once has been).

Simpozij organizira Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Arheološkim muzejom u Zadru i Muzejom antičkog stakla u Zadru te Mrežom GAMA (Network of GAMA - General Association for Mediterranean Archaeology). Mjesto održavanja Simpozija je nedavno otvoreni Edukativno-prezentacijski centar sv. Nikole unutar obnovljenog kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

SOMA je međunarodna znanstvena konferencija koja okuplja arheologe iz različitih dijelova Mediterana. Teme ovog interdisciplinarnog istraživanja obuhvaćaju različite aspekte pomorstva i njegove povezanosti s kulturnim i materijalnim nasljeđem te omogućuju dublje razumijevanje povijesti, kulture i gospodarstva povezane s pomorstvom na Mediteranu.

Vodeći se svojom misijom, SOMA znanstveni simpoziji do danas su održani u Turskoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Irskoj, Rusiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Cilj ovogodišnje međunarodne konferencije jest upoznati se s najnovijim trendovima te razmijeniti iskustva i ideje o novim dostignućima u istraživanju, zaštiti i očuvanju kulturne baštine na području Mediterana.Razmjena znanja i postignuća, profesionalno umrežavanje, a posebno kontinuirano obrazovanje stručnjaka, nužni su u borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj arheološkoj baštini.

Konferencija se organizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Konferencija započinje u četvrtak, 25.04., u 9:00 sati prigodnim programom kojem će nazočiti uvaženi gosti Sveučilišta u Zadru, Inozemnih sveučilišta i članovi SOMA 2024 Znanstvenog odbora, Grada Zadra, Ministarstva kulture i medija te UNESCO-a.


Reci što misliš!