Kultura

ponedjeljak, 22. travnja

Kino zona: Projekcije filmova ''Beneath the Surface The Fight for Corals'' i ''Što da se radi''

Kino zona: Projekcije filmova ''Beneath the Surface The Fight for Corals'' i ''Što da se radi''

Brojne generacije su kroz privatizaciju, kapitalizaciju, ali i kojekakve malverzacije nažalost postale nijemi svjedoci propadanja nebrojenih domaćih industrijskih i inih giganata, a jednu takvu razarajuću priču nam u Kino Zonu u ponedjeljak 22. travnja donosi i proslavljeni dokumentarist Goran Dević sa svojim novim redateljskim trijumfom, ''Što da se radi?''.

Njemu će povodom obilježavanja Dana planete Zemlje pak prethoditi besplatna ekskluzivna pretpremijera dokumentarca ''Beneath the Surface: The Fight for Corals''!

Red Sea Global i Warner Bros. Discovery udružili su snage kako bi donijeli upečatljivu priču koja naglašava vitalnu važnost borbe protiv utjecaja klimatskih promjena na koraljne grebene. Ova suradnja je predstavljena u novom filmu ''Beneath the Surface: The Fight for Corals'', koji će uz Discovery kanal paralelno biti prikazan i u našoj kinoteci.

Fokus filma je na nedovoljno istraženim grebenima duž obale Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji. Cilj Red Sea Globala je otkriti tajne ovih neistraženih teritorija, prikazujući njihovu jedinstvenu bioraznolikost i ključnu ulogu koju igraju u podršci globalnom ekosistemu. Film će istražiti potencijalne koristi istraživanja koraljnih grebena u Crvenom moru za ekosisteme diljem svijeta…

Film ''Beneath the Surface: The Fight for Corals'' je nastao u Park Village produkciji, tvrtki koja je osvojila BAFTA nagradu, te u režiji britanskog redatelja, Iana Derryja, nominiranog za Emmy i BAFTA nagrade. Priča prati nevjerojatno putovanje Salme Shaker, vješte roniteljice na dah iz Saudijske Arabije, dok istražuje revolucionarni rad znanstvenika u Red Sea Globalu i na Fakultetu za znanost i tehnologiju kralja Abdulla (King Abdullah University of Science and Technology (KAUST)). Priča nadilazi granice, uključujući fascinantnu posjetu grebenima u Meksiku.

Nakon dokumentarca o koraljnim grebenima slijedi onaj o pokušaju spašavanju nekoć slavne tvornice Gredelj i to kroz film ''Što da se radi?''!

Željko je šef sindikata Tvornice vagona Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti vladine planove po nalogu EU da tvrtku pošalje u stečaj…

Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.

Devićev dokumentarac ''Što da se radi?'' prikazan je na brojnim festivalima uključujući i one u Sarajevu i Cottbusu, a nakon projekcije će se održati i razgovor sa samim autorom filma, odnosno, producentom Hrvojem Osvadićem koji će nam otkriti brojne zanimljive detalje sa snimanja! 

''Beneath the Surface: The Fight for Corals'' je na rasporedu u ponedjeljak, 22. travnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače i ULAZ NA NJEGOVU PROJEKCIJU JE BESPLATAN. ''Što da se radi?'' gledamo od 20h, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar


Reci što misliš!