Kultura

film

ZagrebDox: audiovizualno-kulinarski spektakl

ZagrebDox: audiovizualno-kulinarski spektakl

Festival dokumentarnog filma ZagrebDox i na sam dan dodjele nagrada, velikog finala jubilarnog izdanja, donosi niz projekcija recentnih svjetskih dokumentaraca, među kojima je i četverosatni audiovizualno-kulinarski spektakl "Menus-plaisirs — Les Troisgros".

Legendarni dokumentarist Frederick Wiseman, koji za svoj rad kaže da je "jedan film od 100 sati koji traje 57 godina", u tom djelu govori o francuskoj restoraterskoj obitelji koja vodi tri objekta s tri Michelinove zvjezdice.

Film prikazuje veliku umjetničku domišljatost, maštovitost i naporan rad osoblja restorana u kreiranju, pripremi i prezentaciji jela vrhunske kvalitete. 

Iz gustog programa izdvaja se i biografski dox "N.N." Valentine Cicogne i Mattije Colomba o forenzičarki koja genetskim testovima nastoji utvrditi identitete migranata stradalih u Sredozemnom moru. Projekciju prati i razgovor s autorima.

Od repriza tu je mađarski i hrvatski koprodukcijski "KIX" koji u maniri Linklaterova "Odrastanja" kroz 12 godina prati transformaciju buntovnog budimpeštanskog klinca u razočaranog mladića. Film postavlja ključna pitanja dokumentaristike, a neke od odgovora dat će uz projekciju redatelji Dávid Mikulán i Bálint Révész. 

Zagrebačka publika moći će "otputovati" najprije u australsku pustoš, u filmu "Marungka Tjalatjunu (Uronjeni u crno)", a potom u Benin u "Blagu Kraljevstva Dahomey" o povratu ukradenih nacionalnih blaga.

Subotnji program od 13 do 17 sati  donosi naslove Regionalne konkurencije, kratkometražni "U tranzitu" Lucije Brkić o riječkoj migrantskog tranzitnoj postaji, "Još jedan dan" Eneosa Çarke o albanskim uličnim performerima koji su sreću potražili u inozemstvu i "Vilinski vrt" Gergőa Somogyvárija o transrodnoj tinejdžerici i ostarjelom beskućniku. 

Tu su i filmovi Renate Poljak "Šume šume","1001 noć" Ree Rajčić, "Duboki tonovi" Igora Ilića i "Bol" Ivana Faktora.

Međunarodna konkurencija

Međunarodna konkurencija donosi filmove "Daleko od kuće" i "Drugačija divljina" o izbjegloj ukrajinskoj gimnastičkoj zvijezdi, odnosno obitelji koja se iz divljine mora vratiti u moderno društvo.

Teen Dox predstavlja film "Maydegol" Sarvnaz Alambeigi, nagrađen na festivalu u Berlinu, o afganistanskoj tinejdžerki koja se unatoč svemu želi profesionalno baviti tajlandskim boksom.

Najavljena je i posljednja projekcija jednog od najhvaljenijih filmova festivala, za Oscara nominirane, a u Cannesu nagrađene "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije.

Još jednom se prikazuje "U potrazi za srećom", a tu je i "Flotacija" Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić, koje će nakon filma otkriti još ponešto o obitelji lovaca na zmajeve, te nagrađivana "Čarobna planina" Mariam Chachije.

Novi film Elvisa Lenića "Brod" govori o Uljaniku, a uz razgovor s autorom, s Markusom Toivom razgovarat će se o njegovim "Radovima u tijeku", u kojem govori o vlastitom ocu, o filmu "U retrovizoru" s redateljem Maciekom Hamelom, koji je i jedan od glavnih protagonista kao volonterski vozač ukrajinskih izbjeglica.

Danske "Planine", pobjednik Hot Docsa autobiografsko je djelo samoukog redatelja Christiana Einshøja o njegovu pokušaju da spriječi raspad obitelji.

"Jedina zemlja" skupine autora, najbolji dokumentarac Berlinalea, prati palestinskog aktivista koji se u borbi protiv okupacije udružuje s izraelskim novinarom, a "Joan Baez: Ja sam glasna" život slavne glazbenice.

Film "Poplavljeni život" Angelosa Rallisa prati 12-godišnju Afrin koja nakon velike poplave traži oca, dok u "Šifri 1489" redateljica Shoghakat Vardanyan traži brata nestalog u ratu.

Večer donosi i reprizu filma "Mutiny in Heaven: The Birthday Party" Iana Whitea, dok se redovni program 20. ZagrebDoxa zatvara filmom "To nisam ja!" Sophie Compton i Reubena Hamlyna, film o žrtvi deepfake pornografije.

Nagrađeni filmovi bit će pod zbirnim naslovom Best of Fest prikazani u nedjelju po rasporedu koji će biti objavljen u subotu navečer.


Reci što misliš!