Kultura

preporuka

Izložba "Josip Botteri Dini - Retrospektiva" 18. travnja u Klovićevim dvorima

Izložba

Retrospektivna izložba jednoga od najvažnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetnosti Josipa Botterija Dinija "Josip Botteri Dini - Retrospektiva" bit će postavljena od 18. travnja do 2. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Retrospektivnom izložbom, Josip Botteri Dini obilježava 60 godina umjetničkog stvaranja i 80 godina života.

Izložba "Josip Botteri Dini - Retrospektiva" prikazat će veličanstven opus slikara s izloženih više od 150 radova, počevši od vremena studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve do najrecentnijih likovnih ostvarenja. 

Posjetitelji izložbe moći će razgledati brojna djela koja hrvatska publika još nije imala priliku vidjeti, posebno radove kolorističkog konstruktivizma te akcijske figuracije iz američke faze, vitraje, mozaik U počast Marku Maruliću i monumentalni friz Panopticum Croatica iz predsjedničkih Dvora.

Autor teksta u katalogu Stanko Špoljarić ističe da Botterijev umjetnički vitalitet i potreba za stvaranjem ne pokazuju znakove većeg zamora.

Objektivno, dostatan je fragment slike, iz bilo kojeg Botterijevog perioda, ili teme da se njegovo autorstvo nepogrešivo prepoznaje, napomenuo je i dodao da su tematski rasponi znatni, no uvijek provedeni bez hinjene originalnosti, sa sukusom moralnih načela i poruka.

Na retrospektivi će biti izloženi radovi oltarna pala Gospa od Milosti sa svecima iz dominikanskog samostana u Bolu na Braču i Križni put iz dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu.

Autori izložbe i tekstova u katalogu su povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i kustosice Klovićevih dvora Koraljka Jurčec Kos i Anamarija Komesarović. 

Poslije Zagreba, izložba seli u Split, gdje će biti otvorena od 15. lipnja do 15. srpnja u Staroj gradskoj vijećnici i palači Milesi (HAZU).

Akademski slikar Josip Botteri Dini rođen je u Zagrebu 1943. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo 1968. u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Meštrovića, Vidovića, Kljakovića i Dulčića. Botteri živi, stvara i likovno djeluje u Splitu, Bolu i Zagrebu, često putujući svijetom, izlaže u Parizu, Los Angelesu, Chicagu, Torontu, Milanu, Padovi, Aosti, Frankfurtu, Bonnu, Hamburgu, St. Gallenu i brojnim drugim svjetskim gradovima. 


Reci što misliš!