Kultura

gkzd, 18. travnja

(Ne)poznato o Ivani Brlić-Mažuranić povodom obilježavanja 150. godišnjice njenog rođenja

(Ne)poznato o Ivani Brlić-Mažuranić povodom obilježavanja 150. godišnjice njenog rođenja

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu 1874. godine. Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića.

Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra.

Kratko se školovala u djevojačkoj školi u Zagrebu. Školovala se privatno i stekla izvrsnu naobrazbu, između ostalog i u poznavanju stranih jezika, pa su joj i neki od prvih književnih pokušaja na francuskome jeziku. S obitelji se iz Ogulina prvo preselila u Karlovac, a potom u Jastrebarsko.

Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Odgojena u narodnome duhu, uz supruga Vatroslava uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnoga pokreta. Biskup Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju za protumađaronska nastojanja.

Za vrijeme Prvoga svjetskoga rata zajedno s kćerima Zorom i Nadom radila je kao bolničarka Crvenoga križa u Slavonskome Brodu i za svoj predani rad dobila je odličje.

150 godina od rođenja I. B. Mažuranić

U četvrtak, 18. travnja 2024. u Gradskoj knjižnici Zadar upoznat ćemo se s njenim životom i stvaralaštvom.

09:00-10:30, MMD, (Ne)poznato o Ivani Brlić-Mažuranić. Prigodni program za učenike 4. razreda OŠ Šime Budinića povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić - Mažuranić.

Program uključuje Kahoot kviz o poznavanju djela "Priče iz davnine", te upoznavanje s ilustracijama Zoe Borelli, zadarske slikarice koja je ilustrirala jedno od ranijih izdanja spomenutog djela.

11:30-13:00, Odjel za mlade, “Ivanin fantastični svijet“ radionica ilustracija. Radionicu za mlade vodi profesorica Bojana Vukojević.

16:00-17:00, Ogranak Ploča, Kreativni kutak, radionica za djecu

org. Gradska knjižnica Zadar


Reci što misliš!