Kultura

koncert

U čast Dešpalju u "Nikoli" svirali njegovi učenici okupljeni u fantastičnom projektu Cellomania

U čast Dešpalju u
Ž. Karavida

Dvanaestoro bivših studenata Valtera Dešpalja, danas vrsnih violončelista i pedagoga, sinoć su u prepunoj crkvi sv. Nikole odali počast svome omiljenom profesoru.

Jadranka Gašparović, Zita Draušnik, Luka Šulić, Latica Anić, Kristina Winiarski, Alja Mandič, Lana Beraković, Tonka Javorović, Jakov Kunjko, Karmen Pečar, Vid Veljak i Kajana Pačko kao umjetnička voditeljica ovog projekta, izveli su djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela, Burta Bacharacha, Davida Poppera, Astora Piazzolle, Jorgea Bena i Igora Kuljerića. Svi oni slažu se u mišljenju da je upravo profesor Dešpalj snažno utjecao na njihov glazbeni put.

Njegov odlazak doživjeli su kao kraj cijele jedne glazbene ere, odlazak umjetnika i pedagoga koji je pripadao nekom čudesnom prošlom vremenu koje danas živi u glazbi i sjećanjima.

- Za kompleks bivše crkve i samostana sv. Nikole nekad su znali su samo oni, najzagriženiji Zadrani.

Derutna, zapuštena ljepotica, tamo negdje na vrhu Poluotoka koju smo čak i u tom lošem stanju u zadnjih 10 godina koristili za koncerte, zasjala je novim sjajem nakon višegodišnje obnove. I to baš danas, godinu dana nakon što nas je napustio Valter Dešpalj.

Večeras su u čast Dešpalju u "Nikoli" svirali njegovi učenici okupljeni u fantastičnom projektu Cellomania i svečano i dostojanstveno građanima otvorili ovaj prostor.

Cijeli kompleks služiti će prvenstveno za potrebe sjajnih stručnjaka koji rade u jedinstvenom UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, a glazba će, kao i do sada, biti, sigurna sam, njihov najdraži gost, kazala je pročelnica gradskog Odjela za kulturu i sport, Dina Bušić.
 


Reci što misliš!